2006-12-29

Allt blir värre, usch och fy.

Ungefär så verkar vi vilja se på världen, oavsett vad som händer. Jag såg här någon morgon på TV4 och jag tror det var deras utrikeskorre Rolf Porseryd som ondgjorde sig över det bara blir mer och mer krig och elände. Han åker runt från oroshärd till oroshärd och det är lätt att förstå hans uppgivenhet när man stirrar så mycket elände i vitögat. Samtidigt borde väl han vara en av få personer som verkligen kunde utvärdera situationen över tid - för det blir faktiskt bättre.

Johan Norberg har hittat siffrorna i Human Security Brief 2006. De visar att antalet väpnade konflikter har minskat med 15 procent, att antalet dödade i strider minskat med 40 procent, att antalet folkmord minskat från 10 år 1989 till ett idag (Darfur). Samtidigt har terrorismen ökat kraftigt och är tillbaka på samma nivå som före Kalla krigets slut.

Allt är långt ifrån bra, men det blir bättre. Vi gör mer rätt än fel uppenbarligen eftersom utvecklingen går åt rätt håll. Ändå gör vi inget annat än att intalar oss hur fel vi gör. Tänk om vi istället lärde oss av det vi gör rätt och gjorde mer av det, vad mycket snabbare den positiva utvecklingen skulle gå då.

Inga kommentarer: