2006-11-28

Sam Brownback

Ålder: 50 år
Parti: Republikanerna
Hemmastat: Kansas
Politiskt uppdrag: Senator
Bakgrund: Jordbruksminister i Kansas, åklagare, radiopratare, bondgrabb
Hemsida: http://brownback.senate.gov/

Samuel Dale Brownback växte upp på en bondgård i Parker, Kansas och jordbruksfrågor var det som startade hans politiska karriär. Under high school var han ordförande för Future Farmers of America och blev 1986 jordbruksminister i Kansas. Innan jobbet som jordbruksminister hade han hunnit med en juristutbildning, jobbat som lärare, åklagare och radiopratare. 1994 fortsatte den politiska karriären när han blev vald till kongressledamot, men han satt bara en period eftersom han 1996 ställde upp i och vann den plats i senaten som dåvarande majoritetsledaren och presidentkandidaten Bob Dole gav upp för att fokusera på presidentvalet. 1998 och 2004 vann han omval, senast med 69 procent av rösterna.

Sam Brownback är troligen den kandidat i startfältet som har både starkast kopplingar och stöd hos den kristna högern inom republikanerna. Han är fanatisk abortmotståndare, har slagits stenhårt mot stamcellsforskning, är motståndare till gaygiftermål och pornografi och förespråkar att intelligent design ska få undervisas i skolorna. Trots hans i många ögons extrema åsikter så är inte hatet mot honom lika stort som mot hans vapendragare i senaten Rick Santorum (som nyligen förlorade sin plats), utan istället väcker han respekt även till vänster. NY Times skriver så här till exempel:

“one of the most conservative, religious, fascinating -- and, in many ways, admirable -- politicians in America today.”

Han har också i senaten engagerat sig en del i utrikesfrågor, bland annat för att få ett stopp på folkmordet i Darfur och jobbade efter terroristattacken 11 september tillsammans med vänsterikonen Ted Kennedy för att säkra de amerikanska gränserna.

Ett av hans problem inför primärvalen kommer vara fundraising. Inför återvalet 2004 drog han in 2,4 miljoner dollar, men hans PAC (Political Action Comittee) har de senaste två åren bara dragit in 600 000 dollar, trots att han ganska flitigt förekommit i spekulationerna om tänkbara presidentkandidater.

Hans styrka och samtidigt hans svaghet är de mycket starka kopplingarna till den kristna högern inom republikanerna. Han kan via dem dra in tillräckligt mycket pengar för att bli en seriös kandidat och via deras röster kan han placera sig bra i primärvalen. Samtidigt har en av hans värsta konkurrenter, George Allen, fallit bort vilket lämnar utrymme. Men mittenkandidater som Rudy Giuliani kommer med stor trovärdighet kunna hävda att Brownback aldrig skulle vinna själva presidentvalet om han blev republikanernas kandidat, mittenväljarna skulle fly till demokraterna.

Jag ger inte Sam Brownback någon större chans, men kanske kommer kraften i den kristna högern att överraska oss ännu en gång.

Inga kommentarer: