2006-11-25

Mitt Romney

Ålder: 59 år
Parti: Republikanerna
Hemmastat: Massachussets
Politiskt uppdrag: Guvernör
Bakgrund: VD för OS i Salt Lake City, näringslivs-VD
Hemsida: http://www.mass.gov/gov

Mitt Romney klev upp på den nationella scenen 1999 då han tog över som VD för OS i Salt Lake City 2002. Spelen drogs då med ett stort underskott på runt tre miljarder kr och korruption, och höll på att bli ett präktigt fiasko. Som framgångsrik VD inom management och investment fick Romney snabbt ordning på organisationen och spelen blev mycket lyckade och gick med nästan en miljard kr i överskott.

1994 var första gången Romney försökte sig på politiken då han utmanade sittande Ted Kennedy om hans plats i senaten. Det blev en hårt fight som Romney tillslut förlorade. Men 2002 efter succén med OS var Romneys utgångsläge bättre och hans stora popularitet gjorde att han lätt blev republikanernas kandidat. Delstaten Massachussets var i kris, med ett stort budgetunderskott. Romney pekade på sitt jobb för de olympiska spelen och vann också guvernörsposten med 50%-45%.

Han hade nu ett styvt jobb framför sig, budgetunderskottet låg på runt 3 miljarder dollar och han hade lovat att inte höja skatterna. Under 2003 skar han kraftigt ned på kostnader, höjde en del avgifter och tog bort olika skatteavdrag. 2004 landade man på överskott på 700 miljoner dollar, 2005 på 500 miljoner. Efter att ha fått ordning på ekonomin har han sänkt inkomstskatten från 5,3 till 5%.
Under sina år vid makten har han infört ett nytt marknadsbaserat försäkringssystem som innebär att alla får tillgång till sjukvård, satsat på IT i skolan, infört strängare lagar för rattfylla, ökat förmånarna för krigsveteraner och jobbat fram ett system för att minska utsläppen av växthusgaser. Och så vidare.

Om ni läser det ovanstående är det lätt att inse varför det är lättare för en guvernör än en senator att bli vald till president. En guvernör kan tydligt peka på vad han faktiskt gjort, inte bara vad han tycker eller hur han röstat i senaten. I Romney ser man en handlings man som får ordning på saker och ting, som håller det han lovar. När nu USA återigen dras med stora budgetunderskott, skulle det då inte vara ganska lockande att rösta på en kille som tre gånger (den tredje gången var i företaget Bain & Co) på rekordtid vänt stora underskott till överskott?

Romney har också positionerat sig för att få stöd av de kristna republikanska kärntrupperna. Han är abortmotståndare, har försökt återinföra dödsstraffet i Massachusetts och försökt stoppa gaygiftermål, och har en bakgrund där han bland annat jobbat i en kyrka under nästan tre år. Inom frågor som kan tilltala mittenväljare har han en ganska balanserad syn, tex vad gäller vapenlagar och minimilöner.

När det handlar om fundraising så torde det vara en av hans stora fördelar. Kontakter sedan långt tillbaka inom näringslivet och han lär ha fått en hel del riktigt tunga kontakter som VD för OS i Salt Lake City. Både i racet 1994 och det 2002 så drog han in stora summor, och trots att han inte ställde upp för omval 2006 så har han dragit in 2,6 miljoner dollar senaste två åren.

Hans stora problem idag är väl hans tro, han är mormon, något som ses med misstänksamhet hos många i USA. Men han försöker motverka det bla genom humor, på ämnet polygami sa han en gång: "Äktenskap är något mellan en man och en kvinna och en kvinna och en kvinna."

Efter republikanernas stora förlust i mellanårsvalen där mittenkandidater som John McCain och Rudy Giuliani sägs ha gynnats så har Romney missgynnats. Hans tydliga positionering till höger i partiet har inte ökat hans chanser på senare tid. Men kan han positionera sig lite mer mot mitten och visa på sitt tidigare track record kan han mycket väl nå fram till den republikanska nomineringen. Han gynnas dessutom av att George Allen fick stryk i Virginia, en person som hade konkurrerat om samma väljargrupp i primärvalen.

Mer att läsa om Romney:
The Economist
Wall Street Journal
The American Spectator
Des Moines Register

Inga kommentarer: