2006-11-12

2008 here we come!

Sådärja! Då var 2006 års val över och vi kan med stor nyfikenhet riktia blicken mot nästa stora batalj, 2008 års presidentval. Ingen sittande president eller vicepresident kommer ställa upp vilket gör fighten helt öppen. Även om vicepresidenter brukar ha svårt att vinna det högsta ämbetet så är de bättre på att få nomineringen från sitt parti.

Två kandidater har redan annonserat att de tänker ställa upp, Duncan Hunter, totalt okänd republikansk kongressledmot från Kalifornien och den demokratiska guvernören i Iowa Tom Vilsack. Han leder för närvarande Democratic Leadership Council som Bill Clinton använde för att ta sig upp på den nationella scenen. Han borde på pappret ha en hyfsad chans eftersom han är guvernör i Iowa som är först ut att rösta i primärvalen, vinner har där kan han få momentum att ta hem New Hampshire osv. Men trots hans jobb som guvernör ligger han bara fyra i undersökningarna i sin egen hemstat, till och med efter John Kerry. Han borde dock ha tjänat lite på att det gick så bra för demokraternas mittenkandidater i valet, eftersom han själv ligger mot mitten. Att han bara är guvernör kanske låter lite visset, men det är faktiskt den bästa plattformen att ha i ett amerikanskt presidentval. Bush, Clinton, Reagan och Carter var alla guvernörer.

Som sagt så ska jag skriva mer om 2008 och ge er lite mer utförliga profiler på kandidaterna, men tillsvidare kan ni läsa den här utmärkta artikeln i The Gaurdian.

Och en sak till - Hillary Clinton kan vinna. I Sverige kanske det låter som hon redan vunnit, men finns många som är tveksamma. Men hon kan vinna, jag säger inte att hon kommer göra det, men hon kan vinna. John Kerry fick 251 elektorsröster, vem tror att Hillary Clinton inte skulle klara att vinna samma stater som Kerry, och lägg då bara till Florida eller Ohio så är vinsten klar.

11 kommentarer:

Anonym sa...

"vice presidenter brukar ha svårt att vinna"?

De senaste 100 åren har ju 5 vicepresidenter gått direkt vidare och vunnit presidentposten:

Theodore Roosevelt, Calvin Coolidge, Harry Truman, Lyndon Johnson och George H W Bush

Endast 3 (Nixon, Ford och Gore) har misslyckats.

Jag skulle vilja påstå att vicepresidenter har ganska lätt för att vinna presidentval.

Niklas Frykman sa...

Men av dem så var ju Roosevelt, Truman, LBJ och Ford redan presidenter när de ställde upp i val. Coolidge ligger väl kanske lite långt tillbaka i tiden för att ha bäring på dagens situation.

Vi har alltså Nixon, Bush Sr. och Gore. Två blev presidenter, men Nixon först vid andra försöket.

Finns det några som misslyckats med att få sitt partis nominering?

Niklas Frykman sa...

Skulle Gore mot förmodan vinna nomineringen och valet så skulle alltså samtliga VP:ar som försökt ha blivit presidenter. :)

Mathias Sundin sa...

Du missar ju att Roosevelt, Coolidge, Truman och Johnson alla ställde upp i valet som presidenter, då efterträtt döda presidenter.

Mathias Sundin sa...

Som Niklas redan påpekat =)

Anonym sa...

Ni glömmer Walter Mondale som var Carters vicepresident och sedan blev utklassad ordentligt i valet 1984, som tur väl var kan tilläggas.

Jag tror att varje presidentval är unikt och i den mån man kan dra vissa historiska likheter så drunknar deras betydelse i mer samtida förhållanden som präglar varje val.

Mathias Sundin sa...

Ja visserligen ska man göra det, men det finns också anledningar till att vicepresidenter och senatorer har svårare att vinna. Senatorer har ofta många hundra eller tusen röster i senaten bakom sig, och då är det lätt att lyfta fram saker som man tex gjorde mot John Kerry för att framställa honom som en flip floppare. Nu var ju Kerry extremt hjälpsam själv i den processen, men iaf.

Anonym sa...

Nu du!

Mathias Sundin sa...

Jag såg det! Sjukt kul! Vilket race!

Anonym sa...

Hade missat det, men Giulianiblog hade noterat att McCain också är på g.

Se där. Jag som vacklat i frågan.

Mathias Sundin sa...

Jajemän, han var före Giuliani faktiskt.