2006-10-04

Vad får Foleyskandalen för påverkan på valet?

Jag har hittills inte berört skandalen med kongressledamoten och republikanen Mark Foley från Texas som har visat lite för stort intresse för underåriga praktikanter i kongressen. Affären har såklart rapporterats flitigt i svensk press, precis som allt annat negativt som rör republikanerna. Men det här är en präktig skandal och vad som är intressant är vad det får för påverkan på valet.

För det första vill jag bemöta SVT:s USA-korrespondent som jag nu inte kommer på vad han heter. Han menade i morgon-TV att detta kom extra olägligt eftersom republikanerna nu kommit på banan igen precis och sluppit prata om Irakkriget. Han måste ha haft semester i någon vecka eller så eftersom det är just Irakkriget som det pratats om senaste tiden. Hans uttalande stämde in bra för några veckor sedan när en offensiv från Vita huset sammanföll med firandet av femårsminnet av 11 september och de avslöjade planerna på massiva flygkapningar i Storbritannien. Men för någon vecka sedan läckte det från en hemlig underrättelserapport som tolkades i media som att Irakkriget lett till fler terrorister osv. Alltså handlade diskussionen återigen om Irak, något som inte gynnar republikanerna i dagsläget. Paradoxalt nog kan det vara så att denna skandal iallafall får bort fokus därifrån.

Dick Morris menar att Foley-skandalen är spiken i kistan för republikanerna. De senaste åren har det funnits gott om skandaler som drabbat framförallt republikaner, men det har varit lite tråkiga skandaler. Nu kommer det en präktig sexskandal som Morris tror kan spinna iväg och att det slår hårt mot republikanerna som pratar och står för många värderingar. Jag håller med i den biten att detta kan leda till att en del republikanska kärnväljare lägger sig på soffan i detta val.

Vad som ger denna skandal fler dimensioner är att den spridit sig till det republikanska ledarskapet i kongressen. Talmannen Dennis Hastert kände till för ett år sedan att någon form av olämpliga email förekommit, men inga starka åtgärder vidtogs. Frågan som kommer vevas är hur mycket han och andra republikanska ledare kände till. Enligt Eleanor Clift i Newsweek så är den allmänna uppfattningen att det är 50-50 om Hastert överlever detta. Han attackeras hårt från kristna ledare. Skulle han falla innan valet är det en katastrof, men jag tror han överlever och försvinner efter valet.

Känns väldigt svårt att tippa hur stor påverkan det här kommer att ha, det beror på hur länge storyn lever. Men många race till senaten kommer bli mycket jämna, även utan detta, och det här kan mycket väl bli det som tippar över en majoritet till den utmanande demokraten.

En krönikör menar dock att detta kan rädda republikanerna i senaten. Senatsvalet i New Jersey handlar nämligen också en hel del om skandaler, men då inom demokraterna. Det lysande undantaget i den smutsiga New Jersey-politiken är bland annat familjen Kean, där pappa Kean har varit populär guvernör. Nu ställer sonen upp i valet för republikanerna. Så allt detta om skandaler kan gynna Kean Jr. i New Jersey så att republikanerna vinner den senatsplatsen som idag innehavs av demokraterna. Förlorar samtidigt republikanerna sex andra platser (vilket ger demokraterna majoritet) så skulle New Jersey avgöra till republikanernas fördel.

Som jag redan sagt många gånger - detta blir ruggigt spännande!

Inga kommentarer: