2006-10-05

Ställer han upp 2008?

Ingen politiker i USA väcker så mycket uppmärksamhet och hopp för framtiden som Barack Obama, särskilt inom hans eget parti demokraterna såklart. Många vill att han ställer upp redan i presidentvalet 2008, trots att han bara suttit i senaten i två år, men färre har trott att han verkligen ska göra det. Nu börjar dock fler och fler tro att han verkligen kommer ställa upp redan nu och därmed utmana Hillary Clinton och de andra om att bli demokraternas presidentkandidat.

Jag kan inte bestämma mig om han bör göra det eller inte. Barack Obama har några klara nackdelar, eller två huvudsakliga - hans bristande rutin och att han är senator. Han har visserligen varit politiker i tio år men innan han blev US senator var han senator i Illinois. Han har alltså ingen erfarenhet av att vara högsta chef som exempelvis guvernör, som George W. Bush och Bill Clinton, något som är viktigt i amerikansk politik, senatorer har ofta svårt att bli presidenter. Det finns ytterligare ett problem med att vara senator och det är alla omröstningar man deltar i. Vill man så går det alltid att få fram röstningar som i efterhand ser märkliga ut men i stunden var en del av en kompromiss eller bättre än ett annat ännu sämre förslag osv. Här kommer visserligen hans korta tid i senaten till hans hjälp, han har inte hunnit rösta så himla mycket ännu.

Så alltså: Hans bristande rutin är ett problem, han skulle behöva sitta längre i senaten för att få rutinen men ju längre han sitter där, desto sårbarare blir han för att hans omröstningar ska användas mot honom i ett presidentval.

Hade Obama hunnit vara guvernör i några år innan han blev senator hade jag bara sagt go! Nu är läget knepigare. En annan faktor är just den enorma hype som omger honom, hur länge kommer den vara? Det talar för att han ska ställa upp nu, och vid ett eventuellt misslyckande bli vicepresidentkandidat. Nu har ju visserligen väldigt få vicepresidenter lyckats bli presidenter historiskt sett, Al Gore misslyckades år 2000 trots ett riktigt guldläge.

Det är inget lätt beslut Obama har att ta. Jag kan inte bestämma mig vad mitt råd till honom skulle bli. Vad säger ni? Läs gärna den här artikeln i Newsweek där Jonathan Alter spekulerar.

Inga kommentarer: