2006-10-03

James H. Webb

James (eller Jim) Webb är senator George Allens utmanare i Virginia som går till val den sjunde november. Webb är demokrat, numera. Tidigare var han republikan som till och med offentligt stöttade George Allen när han ställde upp i senatsvalet och vann för sex år sedan. Webb är också tidigare minister i Ronald Reagans administration på 80-talet.

På pappret har James Webb en nära nog perfekt bakgrund för att ge sig in i amerikansk politik. George Allen har fotbollsbakgrund, men slogs exempelvis inte i Vietnam, som Webb gjorde. Han tjänstegjorde i marinkåren och fick flera medaljer för sin tapperhet, exempelvis den näst högsta utmärkelsen Navy Cross. Och när Webbs pappa visserligen är legandarisk inom amerikansk fotboll så slogs Webbs far i andra världskriget, och han har släktingar som slagits i alla större amerikanska krig. Sånt går hem i USA.

Efter Vietnamnkriget läste han in en juristexamen och började också skriva böcker, huvudsakligen krigsberättelser (jag hittade en i bokstället utanför kommunfullmäktigesalen). Åtta stycken har det blivit till dags dato. Han skrev också manus till filmen Rules of Engagement med Tommy Lee Jones och Samuel L. Jackson. En annan av hans filmer är under produktion, en berättelse om en soldat som blir sårad i Irak. Just i Irakfrågan har Webb särskild trovärdighet dels på grund av sin bakgrund men också på grund av att han varit mot kriget från första början.

Men Webbs kampanj är inte utan problem. Bland annat har man hittat artiklar från 70-talet där han är kritisk mot kvinnor i militären, något han fått kritik för från kvinnliga officerare. Jag skrev också i början att han på pappret är en nära nog perfekt kandidat. På pappret ja, i verkligheten är inte Jim Webb lika häftig som han låter. Han ler inte mycket, utstrålar inte alls samma karisma och charm som Allen och det talar klart emot honom. Men ska en demokrat som är mot Irakkriget vinna i Virginia så passar Webb perfekt in i mallen. Virginia röstade för Bush 2000 och 2004 och är en republikansk stat, men kan också se förbi partigränserna, de har just nu en demokrat som guvernör som efterträdde en annan demokrat.

Namn: James Harold Webb
Född: 9 februari 1946
Kampanjhemsida: www.webbforsenate.com
Opinion, nyheter mm: RealClearPolitics

Inga kommentarer: