2006-10-02

Demokraterna kan ta kontrollen

i Jag tror fortfarande inte att demokraterna kommer vinna de sex platser som behövs för att de ska få kontroll över senaten, men omöjligt är det verkligen inte. I NBC:s senaste stora undersökning så finns möjligheten till vinst i inte mindre än sju stater.

NBC sammanfattar det så här:
Två republikanska senatorer är i allvarliga problem.
Fyra republikanska senatorer är lika med sina utmanare.
En demokratisk senator är lika med sin utmanare.
En demokratisk senator är i klar ledning över utmanaren.
En öppen demokratisk plats med en demokrat i ledningen.
En öppen republikansk plats med ett likaläge.

3 kommentarer:

magnus sa...

Vad innebär rent konkret demokrater och en demokratisk senat istället för en republikansk? För- och nackdelar enligt dig?

(När det gäller en blå eller röd president är det ju lite enklare att så här på håll ta reda på skillnaderna.)

Jag hoppas att inte de demokratiska senatorer som skulle slå ut republikaner ligger för långt åt vänster; d v s är alltför oansvariga i utrikespolitiken, förespråkandes en orealistisk hög grad av särbehandling och dylik flumliberalism.

Mathias Sundin sa...

Snabbt svar, ska tänka lite mer sen: Vad det skulle innebära framförallt tror jag är ännu tuffare klimat vad gäller frihandel. Dessutom större låsningar gällande Irak. Ökade trupper, vilket verkar behövas, kan inte bli verklighet. Men det verkar det å andra sidan inte bli med republikaner och Bush heller.

Kanske är en fördel att demokraterna skulle fokusera på budgetdisciplin. Inte deras paradgren men inte heller Bushs. Men de ser kanske en möjlighet med många som är missnöjda med alla onödiga kostnader i budgeten, och förespråkar stramare tyglar.

magnus sa...

Tack för det! Jag kommer med stort intresse att läsa bloggen framöver.