2006-09-03

Plamegate löst

Jag har just nu väldigt svårt att hinna med att ens läsa amerikansk media, men idag är det söndag och lite vila och då läser jag att affären som kallats Plamegate nu plötsligt har blivit löst.

Affären har i korthet handlat om detta. Fd ambassadören Joe Wilson gick hårt åt Bushadministrationen i en fråga rörande Irakkriget och hans frus identitet, Valeri Plame, kom då fram i en kolumn av journalisten Robert Novak. Att med flit läcka hennes identitet var olagligt eftersom hon jobbade med hemlig identitet på CIA. Anklagelser kom då mot Vita huset och personer nära Bush att det var dom som hade läckt för att ge igen på hennes make ambassadör Wilson.

En speciell åklagare tillsattes men har inte funnit den skyldige. Däremot åtalade han Dick Cheneys stabschef Scooter Libby för bland annat mened.

Men nu har det kommit fram att det var Richard Armitage som var läckan. Han var vice utrikesminister under Colin Powell och motståndare till Irakkriget. Läckan var ett misstag, han visste inte att hennes identitet var hemlig.

Därmed faller alla anklagelser mot Bush och hans närmaste män som ett korthus. Tror ni detta har rapporterats i svensk media? Jag har då inte sett något. Men naturligtvis hade till exempel Ekot flera inslag om att Scooter Libby blev åtalad, men inte ett ord nu om Armitage.

3 kommentarer:

Tino_G sa...

"Att med flit läcka hennes identitet var olagligt eftersom hon jobbade med hemlig identitet på CIA."

Fel, eftersom hennes identitet inte var hemligt (hon var inte undercover). Libby är åtalad för att förhindra utredningen, men INTE för att läckt identiteten.

Folk glömmer också två saker:

1. Wilson påstod sig ha bevisad att Bush kände till att Saddam inte var ute efter Uran i Niger. Detta trots att Wilson själv rapporterade att Iraq FÖRSÖKTE (men inte lyckades) köpa Uran. Därtill rapporterade Wilson aldrig till Bush.

2. Wilsons uppdrag att åka till Niger fick han bara för att frun, som ju jobbade på CIA, rekommenderade honom. Detta förnekade de först, lögnaktigen. Hennes identitet var därför relevant, eftersom det rör sig om nepotism. Wilson hade ju inte meriter för uppdraget, förutom att han var emot kriget.

Mathias Sundin sa...

Om du läser vad jag skriver så påstår jag inte heller att Libby läckte något.

Det var hemligt att hon jobbade för CIA, vilket är olagligt att läcka med flit.

Tino_G sa...

Jag skrev aldrig att du sa att Libby läckte något (vilket han väl gjorde, bara inte först).

Du har fel om olagligheten. Från ofta vänstervridna Wikipedia:

"In order to violate the Intelligence Identities Protection Act, one must expose the identity of a "covert agent." To be considered a covert agent, one must be "serving outside the United States or has within the last five years served outside the United States." § 426(4)(a)(ii).

Plame hasn't been posted overseas in the last five years."


Varför annars tror du att Libby bara åtalas för mened?