2006-09-03

Plamegate löst

Jag har just nu väldigt svårt att hinna med att ens läsa amerikansk media, men idag är det söndag och lite vila och då läser jag att affären som kallats Plamegate nu plötsligt har blivit löst.

Affären har i korthet handlat om detta. Fd ambassadören Joe Wilson gick hårt åt Bushadministrationen i en fråga rörande Irakkriget och hans frus identitet, Valeri Plame, kom då fram i en kolumn av journalisten Robert Novak. Att med flit läcka hennes identitet var olagligt eftersom hon jobbade med hemlig identitet på CIA. Anklagelser kom då mot Vita huset och personer nära Bush att det var dom som hade läckt för att ge igen på hennes make ambassadör Wilson.

En speciell åklagare tillsattes men har inte funnit den skyldige. Däremot åtalade han Dick Cheneys stabschef Scooter Libby för bland annat mened.

Men nu har det kommit fram att det var Richard Armitage som var läckan. Han var vice utrikesminister under Colin Powell och motståndare till Irakkriget. Läckan var ett misstag, han visste inte att hennes identitet var hemlig.

Därmed faller alla anklagelser mot Bush och hans närmaste män som ett korthus. Tror ni detta har rapporterats i svensk media? Jag har då inte sett något. Men naturligtvis hade till exempel Ekot flera inslag om att Scooter Libby blev åtalad, men inte ett ord nu om Armitage.

1 kommentar:

Mathias Sundin sa...

Om du läser vad jag skriver så påstår jag inte heller att Libby läckte något.

Det var hemligt att hon jobbade för CIA, vilket är olagligt att läcka med flit.