2006-09-23

Läget i senatsracet

I juni skrev jag att demokraterna behöver vinna sex platser i senaten från republikanerna för att få majoritet, fem räcker inte eftersom då vice presidenten Dick Cheney har utslagsrösten vid 50-50 i en omröstning.

Säkraste demokratvinsten var då Rick Santorums plats i Pennsylvania och han ligger fortfarande klart under mot utmanaren demokraten Bob Casey, men avståndet har minskat. I juni var det 52-34 till Caseys fördel, idag är snittet +10 procentenheter för Casey, men segern ser ändå säker ut.

Mike DeWine i Ohio och Conrad Burns var i juni också två möjliga vinster för demokraterna. DeWine ligger fortfarande under mot utmanaren Sherrod Brown med i snitt 5 procentenheter och Burns ligger också fortfarande under mot Jon Tester med ett snitt på drygt 5 procentenheter.

Så här långt alltså 3-0 till demokraterna.

Två osäkra republikanska senatsplatser var i juni Jim Talent i Missouri och Lincoln Chafee i Rhode Island, båda ledde då men knappt. Idag är läget så att Talent har en mycket knappt ledning på i snitt 0,3 procentenheter men utmanaren Claire McCaskill leder i de tre senaste undersökningarna. Lincoln Chafee har tappat sin ledning till utmanaren Sheldon Whitehouse som nu leder med i snitt 5 procentenheter.

4-0 till demokraterna och en oavgjord.

I Tennesse avgår den nuvarande republikanske senatorn och racet är alltså helt öppet (det är svårare att slå en sittande senator). Demokraterna valde något av söderns svar på Barack Obama - den mycket populära svarta senatorn från Illinois - Harold Ford som många ger en bra chans mot republikanernas Bob Corker och racet är just nu oavgjort. Ford leder i senaste undersökningen och Corker i de två innan dess.

4-0 till demokraterna och två oavgjorda.

Ett annat race som jag skrev om i juni och som jag kommer följa extra noga här på bloggen är det mellan sittande senatorn George Allen i Virginia och utmanaren demokraten James Webb. Racet är inte avgjort men lutar åt att Allen sitter kvar, han leder nu med i snitt knappt fem procentenheter.

4-1 till demokraterna och två oavgjorda.

För demokraterna gäller som sagt att ta sex platser, men också samtidigt att inte förlora någon och platsen i New Jersey som Bob Menendez försvarar mot utmanaren och republikanen Thomas Kean Jr. är på inte sätt avgjord till demokraterns fördel. Tvärtom så leder Kean i snitt med 4 procentenheter och Menedez har inte varit i ledningen i en enda undersökning sedan mitten av augusti.

4-2 till demokraterna och två oavgjorda.

En annan av demokraternas nuvarande platser är hotade i Maryland där sittande senatorn avgår och Ben Cardin försvarar demokraternas plats mot republikanen Mike Steele. Cardin är i ledning men inte någon betryggande sådan, i snitt 3,7 procentenheter med Steele i ledningen i den senaste undersökningen.

Sammanfattningsvis så måste demokraterna vinna de två idag oavgjorda racen i Missouri och Tennesse om det ska bli någon majoritet (Missouri ser troligast ut). Ser de till att inte förlora i New Jersey så behöver de bara vinna ett av de oavgjorda och skulle James Webb lyckas ta in på George Allen i Virginia så är chansen till majoritet god.

Jag tror som jag trodde i juni att demokraterna inte tar hem någon majoritet. 2-3 platser vinner de säkert, men majoritet blir svårt. Republikanerna är på kraftig motoffensiv just nu och vinden har iallafall tillfälligt vänt. Vi får se på nästa veckas undersökningar om det också påverkar dessa för valet avgörande race.

Inga kommentarer: