2006-08-04

Six for '06

1994 lanserade Newt Gingrich Contract with America med 10 punkter som de skulle driva igenom om republikanerna fick makten i kongressen och senaten. Så blev det och det mest drevs igenom, utan så stora protester från president Bill Clinton. Republikanerna hade då inte så mycket att gå till val på 1996 och Clinton tog lätt hem spelet. Men det var ett sidospår.

Nu lanserar demokraterna sex punkter inför kongress- och senatsvalen i november, Six for '06:

1) Säkerhet hemma och utomlands, med en ny strategi för Irak och Mellanöstern, dubblering av specialstyrkor för att kunna ta hand om Bin Laden och börja ta hem trupperna från Irak omedelbart.

2) Höja minimilönen.

3) Billigare collegestudier genom generösare skatteavdrag och förmånligare studielån.

4) Billigare hälsovård och satsning på stamcellsforskning.

5) Stoppa privatiseringen av pensionssystemet.

6) Stoppa oljeberoendet och sänkt bensinpris.

Ingen av frågorna är väl speciellt långsiktig, inget att bygga en demokratisk profil runt. Det demokraterna saknar som republikanerna har är några kärnidéer att samlas kring, som alla känner till att man står för. Dom här ovanstående frågorna kommer säkert vara på tapeten inför valet 2006, men några av dom kan försvinna redan till valet två år senare.

Det pågår en kamp inom demokraterna om man ska satsa kort- eller långsiktigt. Själva partiet, Democratic National Committee med Howard Dean i spetsen kör sin 50-statsstrategi som långsiktigt ska förändra den amerikanska opinionen. Ledaren för senatsvalet Charles Schumer vill istället satsa så mycket pengar som möjligt på de race där demokraterna har chans att slå ut republikaner. För att återta makten måste man ta tillbaka sex senatsplatser, och samtidigt inte förlora en enda. Det är inte omöjligt, men mycket svårt. Chansen att nå ända fram är större till 2008, och därför borde man kanske ha fler frågor som sträcker sig över en längre tid.

1 kommentar:

Niklas Frykman sa...

Tja.

1. Bin Laden styr inte över den terrorism som sker idag och det vore därför mest en symbolhandling att fånga eller döda honom. Att ta hem trupperna från irak för snabbt vore katastrofalt.

2. Jag vet inte var minimilönen ligger idag, men för hög minimilön riskerar att spä på arbetslösheten, även om jag principiellt gillar systemet med minimilön.

3. Bra.

4. Också bra.

5. Dåligt - även om USAs demografi är bra mycket bättre än Europas.

6. Stoppa oljeberoendet är bra. Men sänkt bensinpris? I USA? Snälla nån, de måste sluta ta bilen tvåhundra meter till affären. Utanför storstäderna har man helt byggt bort möjligheten att gå eller cykla dit man ska.

Demokraterna verkar gå till val på quite a mixed bag av bra och dåliga förslag. Jag känner mig mer moraliskt befryndad med dem än med republikanerna men deras inställning oroar mig...