2006-08-08

Hizbollah-kritik från vänster

Via Fredrick Federley hittar jag en text i Expressen av Rasmus Fleischer som tidigare jobbade på kommunistiska tidningen Arbetaren. Citerar början, men läs hela:

"För några år sedan var jag anställd som reporter på veckotidningen Arbetaren. Nu läser jag dess ledarartikel under rubriken "Slut upp bakom Hizbollah i dess kamp för ett fritt Libanon", och funderar över vad som håller på att hända. Hyllandet av Hizbollah, ett fundamentalt rasistiskt parti, har inte bara normaliserats inom vissa delar av vänstern. Det har upphöjts till en trosbekännelse. Alla som inte sluter upp bakom Hizbollah har ställt sig "på maktens sida" och är således "höger", predikar Andreas Malm i Arbetaren. Guds parti "bär hedern med sig genom resten av historien". Hedern! Något har hänt. För något år sedan, när en enda Hizbollah-flagga syntes i vimlet på en demonstration i Stockholm, reagerade de arrangerande Palestinagrupperna med självklar bestörtning."

Vänsterns hat mot Israel och USA är så stort att de glömmer bort sin grundläggande ideal, i vanliga fall tror jag de flesta till vänster inte alls skulle stödja Hizbollah och inte delar många åsikter med dom, förutom just hatet mot Israel och USA. Din fiendes fiende är din vän.

UPPDATERING:
En läsare påpekar att Arbetaren inte är kommunistisk utan syndikalistisk.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tidningen Arbetaren är inte kommunistisk utan syndikalistisk. Det spelar kanske ingen roll ur ditt perspektiv, precis som många inom vänstern struntar i skillnader mellan liberalism och konservatism. Men likväl kan såna skillnader få betydelse, t ex i spanska inbördeskriget där kommunister kom i strid mot anarkosyndikalister. Att sedan den skribent som tagit ställning för Hizbollah i Arbetaren verkar ligga mer åt det kommunistiska hållet visar ju snarast på spännvidden i vänsterdebatten. Mycket riktigt är det också som du säger att de flesta i vänstern tar avstånd från den politik hizbollah står för, man jämför dem med kristen höger; men man menar att detta inte kan skymma det orättfärdiga i Israels krigföring. Detta har försvunnit i media p g a att det fåtal som verkligen gillar Hizbollah har fått enorm uppmärksamhet, mkt för att göra allt motstånd mot Israels krig suspekt, om du frågar mig.

Mathias Sundin sa...

Tack för påpekandet. Jag ska ändra det.