2006-07-20

Edwards överraskar i ny undersökning

John Edwards var demokraternas kandidat till vice president i valet 2004. Nu toppar han förvånande listan över vilka kandidater demokrater ser som mest acceptabla inför 2008. Det är naturligvis inte samma sak som att de kommer att rösta på honom, där leder fortfarande Hillary Clinton klart, men det visar i alla fall att det finns potential i Edwards kandidatur. Troligen mer än i John Kerrys, han får nämligen inte alls lika mycket stöd, endast 59 procent tycker han är acceptabel som kandidat för demokraterna, mot Edwards 71 procent och Clintons 69 procent.

En annan demokrat med potential är förre vice presidenten och presidentkandidaten 2000, Al Gore. Även han får stöd av 69 procent som ser honom som acceptabel och han har även tagit sig upp till andra plats när demokraterna måste välja en kandidat som de skulle rösta på. Han får 16 procent, vilket kan jämföras med ledaren Clintons 36 procent. Edwards kommer där trea med 12 knappt före Kerry med 11.

Hos republikanerna är det Rudy Giuliani som är mest acceptabel, hela 73 procent, fem procentenheter före tvåan Condi Rice på 68 och John McCain ytterligare en bit bakom på 55 procent. Att McCain också är illa omtyckt i partiet syns på att 41 procent säger att han inte är acceptabel som kandidat, det kan jämföras med Rices 29 procent och Giulinis 25 procent.
Giuliani leder också före McCain när republikanerna bara får välja en kandidat att rösta på 29 procent mot 24.

Inga kommentarer: