2006-06-17

Midterms

Midterms kallas valen mellan två presidentval, mitt i mandatperioden då en tredjedel av platserna i senaten väljs om och samtliga platser i kongressen. I senaten behöver demokraterna vinna sex platser för att nå majoritet. En av dessa ganska troliga vinster är i Pennsylvania där republikanen Rick Santorum är sittande senator, eller incumbent som det heter over there.

Det är ofta svårt att peta en sittande senator eller kongressledamot, dels på grund av så kallad gerrymandering där valdistriken anpassas efter den sittande ledamoten så den lättast ska vinna majoritet. Sen har ju den sittande också fördelen av en större igenkänning hos folk och lättare att dra in kampanjpengar. De platser som är lättast att erövra är när den sittande ledamoten inte ställer upp för omval.

Men som sagt, i Pennsylvania så sitter Rick Santorum löst. Han utmanas av Robert Casey som leder i senaste opinionsundersökningen med 49 mot 40 procent. En majoritet är också missnöjda med Santorums jobb i senaten, 49 procent mot 46.

Om demokraterna ska vinna sex platser gäller det att inte torska några av sina egna och nu ser man ut att kanske få oväntade problem i New Jersey som blivit mer och mer demokratiskt senaste åren, även om Bush förbättrade sina siffror där i senaste valet. Jon Corzine blev senator där för demokraterna år 2000 men valde att överge sin plats för att bli guvernör i staten förra året. Då valdes Robert Menendez till ersättare men utmanas nu av Tom Kean, son till en tidigare mycket populär guvernör i NJ. I Rasmussens senaste undersökning har Kean nästan hämtat in hela Menendez försprång. 43-36 stod det i april mot 40-37 nu.

Ett ställe där demokraterna helt själva skulle kunna skjuta sig i foten är Connecticut. Idag är Joe Lieberman demokratisk senator där men utmanas nu i primärvalet (där demokraterna utser sin kandidat) av Ned Lamont och i senaste undersökningen skiljer bara sex procentenheter, 46 för Lieberman, 40 för Lamont. Lieberman är mycket illa omtyckt hos vänstern bland demokraterna på grund av hans starka stöd för kriget mot terrorismen och Irakkriget. Men han skulle troligen inte ha några större problem att vinna senatsvalet i Connecticut, vilket mycket väl Lamont kan ha.

Inga kommentarer: