2006-06-11

Intressant val i Virginia

Virginia har en republikansk senator, George Allen, som tippas ställa upp i presidentvalet 2008 och som också tippas ha en ganska god chans. Samtidigt har Virginia en demokrat som guvernör, Tim Kaine, som efterträdde Mark Warner, en annan demokrat och även han en mycket möjlig presidentkandidat 2008. Warner förlorade förövrigt i senatsvalet mot nyss nämnda Allen innan han istället blev guvernör. För att ytterligare röra ihop det så röstade Virginia-borna på George Bush i senaste presidentvalet.

Men nu gäller det senaten, där George Allen kommer få försvara sin plats i november. Mot vem vet vi inte ännu. Antingen blir det den något mer traditionella demokraten Harris Miller, som dock kallar sig en Mark-Warner-demokrat, som är något i stil med vad Bill Clinton är, en demokrat som även tilltalar mittenväljarna. Mot honom står Jim Webb, krigshjälte som är mot Irakkriget, tidigare medarbetare i Reagans administration, och som stöttade Bush 2000 och George Allen innan det. Han säger nu att det var felaktigt och att framförallt kriget fått Bush-administrationen på fel väg. Nu är han alltså demokrat och slåss mot Miller om att bli demokraternas kandidat till senaten.

Miller har starka förgreningarna bland demokraterna i Virginia, där han varit aktiv i 30 år. Webb är som sagt tidigare republikan och detta är första gången han ger sig på att försöka bli vald till ett politiskt uppdrag. Förutom att ha hunnit bli dekorerad krigshjälte från Vietman har han skrivit sex bästsäljande romaner och även vunnit en Emmy.

Vem som kommer vinna av Webb och Miller vågar ingen förutspå just nu. Miller kan stoltsera med att Washington Post förespråkar honom men Webb får dagen innan valet besök av tidigare (och framtida?) presidentkandidaten John Kerry, som säger att han tror att Webb har bäst chans att slå Allen.

Jag tippar på att demokraterna kommer satsa en hel del på Virginia, inte bara för att ta Allens plats i senaten utan för att tillintegöra hans chanser att ställa upp i presidentvalet. Jag hoppas också att Webb vinner, han verkar vara en spännade figur och det ska bli intressant att se hur klarar av Allen. Att han har större chans än Miller tror jag helt klart. Den 13 juni vet vi vem det blir som får utmana Allen.

Läs mer:
A New Democrat av James Antle, The American Conservative
Miller is a Warner Democrat, av Seth McLaughlin, The Washington Times
Strong personalities dominate this year's Democratic primary, Washington Times
Miller Defends Lobbying Stances, Washington Post

Webbforsenate.com
Miller2006.org

4 kommentarer:

Robsten sa...

Heter han inte James Webb??

Mathias Sundin sa...

Jim eller James, båda verkar gå bra. Det står olika på olika ställen.

Robsten sa...

Är det samma person som skrivit "Eldens fält" så heter han James Webb, det kan du i alla fall vara säker på. Kan jag förövrigt rekomendera.

Mathias Sundin sa...

Ja och Bill Clinton heter egentligen William Jefferson Clinton. I USA använder man ofta två namn för en del namn. Jag förmodar att det är så med James och Jim. Spelar det överhuvudtaget någon som helst roll?