2006-05-05

Tungt för Blair

Igår fick Labour pisk i de lokala (och rätt betydelselösa) valen och blev bara tredje största parti totalt, efter Tories och LibDems. Förlusten var väntad efter Labours hittills mycket tunga år. Det är skandal efter skandal, senast vice premiärministern John Prescott som vänstrat med en tjänsteman(kvinna) och en minister som är ansvarig för att ha släppt ut 1000 utländska brottslingar utan att prövning om utvisning genomförts. Brottslingarna har sedan dess genomfört en del grova brott, bland annat våldtäkt.

När jag var i Storbritannien så var den aktuella skandalen gåvor till partiet närstående projekt som renderade i olika titlar. I England blir man lord och sir, i Sverige generaldirektör och landshövdning. Men här verkar det inte påverka opinionssiffrorna på alls samma sätt som i Storbritannien.

Men Blair är inte den som sitter på rumpan och väntar. Han har idag annonserat att det kommer bli en så kallad reshuffle, eller regeringsombildning på svenska. Ministrar kommer bytas ut. Detta är en regeringschef starkaste och tydligaste maktvapen. Efter att det skar sig med Gordon Brown 1998 så ombildade Blair regeringen och plockade in fler egna anhängare och ut med en del av Browns.

Inga kommentarer: