2006-05-07

Snällfällan

Idag var det folkpartiets tur att granskas av SVTs Dokument inifrån i programmet Snällfällan. Jag är ju partisk men tycker programmet var det bästa hittills i serien. Undertonen är konspiratorisk, men man beskriver egentligen en ganska enkel logik. Ett parti som under lång tid blivit mindre och mindre och tappat betydelse i svensk politik funderar på hur man ska bli större. Partiet kommer fram till att de för mycket pratar om sånt som folk inte bryr sig om och istället ska de lyfta fram frågor som folk pratar och bryr sig om. Att människor ska ta eget ansvar är ju grundläggande inom liberalismen och åt det hållet fördes återigen folkpartiet.

En förebild vad danska venstre som först blev största borgerliga och sedan största av alla partier. Det som visar att folkpartiets nya profil inte är populism, som i att kolla av vad folk tycker och sedan tycka så, är just hållningen i integrationsfrågor. Krav? Ja. Minskad invandring? Nej. Människor som kommer till Sverige är en tillgång, men hamnar idag oftast i utanförskap. Där sätter folkpartiet fingret på en av våra viktigaste politiska frågor. Venstre valde vägen att minska invandringen vilket säkert skulle göra folkpartiet större om de också gjorde, men har istället valt en annan riktning.

Det tycker jag gör det hela mer trovärdigt. Att det just är vad man lyfter som är det nya, och egentligen inte så mycket ny politik. Sen har såklart också politiken förändrats i vissa delar, det sker alltid i ett parti och också säkert mer i partier vars existens är hotad.

Det här inlägget är säkert rejält färgat av min politiska hemvist, ni får ha överenseende med det denna gång. Jag trivs nämligen mycket bra i detta, "nya", folkparti.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har tidigare röstat på folkpartiet, men troligen blir det centerpartiet i valet i höst. De är helt enkelt mer liberala.
Jag ogillar starkt samarbetet med socialdemokratin om buggning. Vänta på integritetsutredningen! Man accepterar datalagringsdirektivet (okej, man röstade nej i EU eftersom man ansåg det går för lång, men man har principiellt inget emot att lagra alla svenskars kommunikationsvanor och sociala nätverk), angiverisystem i skolorna och så vidare.
Jag saknar liberalismen i folkpartiet, det vore trevligt om den kunde komma tillbaka igen.

Mathias Sundin sa...

För att det är positivt att det kommer hit människor från andra länder. Jag vill att Sverige ska växa och ser "nya" människor som en tillgång. Vad gäller just flyktingar så tycker jag det är viktigt att ta emot så många som möjligt ur ren humanitär synvinkel. Vi har möjlighet att hjälpa människor som har det svårt, då ska vi göra det, så mycket vi bara kan.

Robsten sa...

Jag såg också programmet. Konspiratoriskt var ordet. Lyssnar man på väljarna är det tydligen populism, jag trodde det hette demokrati. Om nu en majoritet av befolkningen tycker en sak i en fråga, är det då något misstänkt att man lyssnar på denna majoritet? Därmed inte sagt att en majoritet alltid har rätt, men att utgå från motsatsen är lite sjukt.

Gork sa...

Motstånd mot invandring är väldigt antiliberalt. Grunden i liberalismen är att man ska få göra vad man vill så länge man inte skadar andra. Vilket borde innebära att det är helt OK att invandra till sverige, så länge man håller sig till lagen och inte förväntar sig att andra skall försörja en.

Mathias Sundin sa...

Prexis, Pelpet.

sakine sa...

Men missade du intevjun med Leijonborg där han mumlar om att "Mjaaa...jag TROR inte att vi kommer att vara mot invandring så länge männsikor kommer hit och gör rätt för sig", på frågan om Fp:s framtida utveckling.

Jag överväger starkt att rösta på m eller c i höst.

Mathias Sundin sa...

M? På grund av deras generösa flyktingpolitik eller?