2006-05-04

Här får du lära dig, dumma lilla japan

Jag blir så otroligt trött på den enorma dryghet och föraktet för andra länders kunnande. Sverige är alltid bäst i världen på allt, vi är överlägsna andra, andra ska lära av oss, vi har inget att lära av dom. Samma sak går igen nu när Japans premiärminister Junichiro Koizumi besöker Sverige. Då ska vi lära japanerna hur barnomsorg går till.

Självklart kan Japan lära saker av oss, men vi har förmodligen mycket mer att lära av Japan. De har en högre BNP, världens längsta livslängd och ett fullfjädrat välfärdssamhälle. Men ändå så haglar dryga kommentarer från exempelvis bidragsfuskande f.d. SSU:aren, numera ministern, Lena Hallengren, som menar att Japan har mycket att lära av svensk barnomsorg.

Och bara för det så får jag nu när jag skriver det här syn på en annan artikel i DN, där Göran Persson öser beröm över japansk export och menar att Sverige har mycket att lära. Cred till Göran då. Undantaget som bekräftar regeln.

4 kommentarer:

Robsten sa...

Men erkänn att det sved ordentligt att ge Goran beröm?

Mathias Sundin sa...

Jag erkänner! =)

Anonym sa...

läs på: enligt oecds välfärdsliga är sveriges bnp per capita köpkraftskorrigerat 112 (procent av genomsnittet för oecd), för japan är siffran 107. lägre alltså.

Mathias Sundin sa...

Enligt IMF år 2005:

Japan 16) $30615
Sverige 19) $29898

Köpkraftskorrigerat. Närmare än jag trodde måste jag erkänna.