2006-04-14

Brittisk politik just nu

Jag brukar hålla ett öga på brittisk politik, inte minst på grund av Tony Blair som tillsammans med Bill Clinton är den mest intressanta politikern de senaste tio åren. Jag läser nu John Rentouls 'Tony Blair - Prime Minister' som sägs vara den bästa biografin om honom.

Hur som helst, just nu går saker och ting inte så bra för Blair och hans Labour, partiet som han omdanade och förde tillbaka till makten efter 18 års frånvaro. Det är mycket så kallat sleaze som engelsmännen kallar det. Ungefär det vi ser i Sverige runt socialdemokraterna. I Storbritannien kretsar det kring utnämningar till olika titlar och positioner (alltså ungefär som i Sverige det också, men här är det Lord man blir, istället för generaldirektör eller landshövding).

I veckan har en journalist som utgett sig för att vara en potentiell bidragsgivare till ett skolprojekt avslöjat att en person som står nära Blair och Labour har lovat ut just olika tiltar och positioner mot donationer. Både Tories och Labour har varit inblandade i senaste tidens sleaze och hoppades kunna lägga det hela bakom sig, men nu har polisen arresterat en person efter journalistens avslöjande och det hela har satt ny fart.

Alltså inte mycket av själva politiken just nu i Storbritannien, mest av spelet som finns runt omkring. Blair har naturligtvis problem men försöker hålla sig kvar ännu ett tag, kanske för att slå Maggie Thatchers långa premiärministersinnehav. Han har även problem med vänstern inom hans eget parti och senaste var han beroende av Tory-röster för att få igenom ett förslag om ökad frihet för skolorna.

Läs mer hos om senaste skandalen hos BBC.

Inga kommentarer: