2006-04-22

Anders Chydenius fick inte namnge gata

Henrik Bergquist, författaren till denna artikel, mailar mig om Anders Chydenius. Han har skickat in ett förslag till Stockholms kommuns namnberedning och föreslagit dom att döpa en gata i Stockholm efter den svenska liberalismens fader Anders Chydenius. Tyvärr nekade namnberedningen med hänvisning till Chydenius svaga koppling till Stockholm.

Ja, visserligen har han inte något stark direkt koppling förutom arbetet i riksdagen, men detta är mannen som drev igenom den då världsunika tryckfrihetsförordningen 1766, han borde väl ändå kunna få en gata döpt efter sig i Sveriges huvudstad.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Att få en gata uppkallad efter sig i Sverige är förbehållet avdankade gamla socialdemokrater.

Tino_G sa...

Svenska Wikipedia ar otroligt daligt! De har inte med den absolut viktigaste, "Raoul Wallenberg Place" i varldens enda supermakts huvudstad. Man gav Wallenberg just den gata som innehaller Holocaust Memorial Museum (i landet med mest judar i planeten).

Raoul Walleberg raddade livet pa kanske 100.000 manniskor, troligen mest en privatmedborgare gjort i planetens historia. Han blev den ANDRA personen som nagonsinn gjordes till hedersmedborgare i USA (den forsta var Winston Churchill).

Varldens mest hedrade privatmedborgare ar svensk, men helt javla orespekterad i Sverige.

Anonym sa...

Du vet att du kan ändra artiklarna själv, va?

Anonym sa...

Tino: fast Raoul Wallenberg var väl snarare diplomat än politiker.

Anonym sa...

Fair enough, var drar man gransen? Alva Myrdal var heller inte politiker, officiellt i varje fall.

Anonym sa...

Han vistades i staden under betydande tid. Det kan vara att han skapade frihet som stadsledningen ogillar.