2006-03-28

McCain anpassar sig

John McCain är känd som politikern som alltid följer sin övertygelse oavsett om det råkar vara dåligt för honom eller partiet just för tillfället. Därför är han respekterad över partigränserna men också avskydd av kärntrupperna inom republikanerna som en person som inte går att lita på. Trots det goda ryktet och den stora chansen att faktiskt vinna ett val mot en demokratisk kandidat så lyckades inte McCain bli republikanernas presidentkandidat år 2000.

För att nu kunna bli vald av republikanerna så flyttar han nu långsamt i deras riktning. Det märks när hans gamla försvarare nu är kritiska mot honom och hans gamla kritiker nu berömmer honom. I en artikel hos RealClearPolitics kritiserar EJ Dionne McCain och den mycket inflytelserika Grover Norquist från Americans For Tax Reform berömmer honom.

Jag ser det som McCains enda chans, att röra sig mot republikanernas kärntrupper. Den kandidat som i respektive parti både lyckas få tillräckligt stort stöd inom partiet och sedan hos mittenväljarna är den som blir USAs nästa president. På andra kanten försöker Hillary Clinton flytta sig mot mitten utan att samtidigt förlora för mycket stöd på vänsterkanten.

1 kommentar:

Robert Nordman sa...

Redan någon gång 2004 beskrev jag scenarier där McCain skulle både ställa upp och ha en chans i primärvalen.
Sedan dess har mycket gått i uppfyllelse, men jag har ändrat mig litegrann.

För det första: Höstens mid-terms kommer ge en fingervisning om hur läget är i republikanerna som parti. Om den inre splittringen syns där så blir scenariet nedan än mer trovärdigt, och jag skall genast anmäla mig till någon form av forskningsinstans för att se om jag är synsk...

Skämt åsido:
John McCain kommer troligen göra en av två saker. Antingen ställer han inte upp i primärvalen men försöker nu se till att "word on the street" indikerar att han gör det. Annars ställer han upp, men inte för att vinna.

Syftet bakom är detsamma i båda fallen: Att väcka liv i den del av republikanska partiet som inte är den religiösa högern.

Det finns ju mer än en grupp av kärnväljare för republikanerna:
-Value-oriented voters, som de flesta utanför USA verkar bedöma som de huvudsakliga kärnväljarna (främst för att de mobiliserats de senaste valen, inklusive senatsval)
-Fiscal conservatives, som också har en del libertarianer bland sig. Det är dessa som varit lite irriterade under senaste tiden. Slutligen finns:
-L.u.t.f.a (leave us the fuck alone), en visserligen inte så stor grupp men har utökats med vad som då och då kallas "South Park-republicans"

En kandidat som McCain - och framförallt Giuliani - skulle ses som positiv från de senare två grupperna, och som ett hyfsat andrahandsalternativ för den första.

Sammanfattningsvis: McCain kan mycket väl vara ute efter att knocka ut alla från den religiösa högern redan innan primärvalen börjar.