2006-02-25

Partipiskan viner förgäves

Tidningen National Journal rankar varje år ledamöterna i den amerikanska senaten och kongressen utifrån hur konservativa respektive liberala de är, eller höger respektive vänster skulle vi säga i Sverige. I år sammanfattar de 2005 med att det var de ledamöterna i mittens år. De hade starkt inflytande i många frågor, vilket är naturligt när det är en ganska liten majoritet åt ena hållet.

Mest konservativa i senaten och delade etta med poängen 90.8 är Wayne Allard från Colorado, Tom Corbun Oklahoma och Jeff Sessions från Alabama. Mest liberala senator är Edward "Ted" Kennedy från Massachussets med poängen 96.7.

Detta är en intressant ranking - även om man kan ifrågasätta vad den egentligen säger, eftersom den utgår från vad andra röstar (se här för förklaring av beräkningarna) - eftersom den så tydligt sätter fingret på de respektive ledamöterna och räknar inte alla som ett kollektiv. I Sveriges riksdag skulle motsvarande undersökning vara synnerligen tråkig eftersom det är sällsynt att rösta mot sitt eget parti. Hur man står emot trycket från ledarna i sitt parti svarar en demokratisk ledamot:

"Rösta efter ditt samvete först, sen efter din valkrets, och i tredje hand ditt parti."

3 kommentarer:

Wille sa...

Kanske värt att notera att "liberal" i amerikansk vokabulär är ett alternativt ord till "socialist".

Ted Kennedy är troligtvis den senator som tror mest på den stora Staten, statliga lösningar och diverse hinder för privata alternativ (och det baserar jag inte bara på undersökningen du refererar till).

Mathias Sundin sa...

Jo precis, därför jag skrev in höger eller vänster. Jag har förklarat det där med amerikanska liberal några gånger på bloggen, men det kan tålas att upprepas. Det är ju ganska märkligt. Tack Wille.

Wille sa...

Den absolut liberalaste amerikanske politikerna av vikt (i svensk mening) är sannolikt Kongressmannen Ron Paul.
Ron Paul kallas i folkmun för "Dr. No", eftersom han konsekvent röstar nej till alla förslag han anser går emot konstitutionen.
Vilket är en hel del.

Han är även för avskaffandet av den federala inkomstskatten samt avslutandet av "kriget mot drogerna".
Jag tror han tidigare varit presidentkandidat för libertarianska partiet.