2006-02-19

Föredettingar med pondus

Inom politiken får ganska ofta före detta-statsråd, som kan ha blivit rejält utskällda under sin period, en ny pondus efter några år. Ingvar Carlsson var väl inte den mest respekterade statsministern men idag har han en mer statsmannalik approach om han säger något. Ibland kan det vara tvärtom men en person som jag tror har rejäl pondus är förre samordningsministern, och förre nästan-statsminister Jan Nygren. Han är den som kunde varit statminister om han inte tackat nej, och istället fick vi Persson. Så när han går ut och kritiserar regeringens politik så får det tyngd.

Idag på DN Debatt gör han just det. Han och före detta LO-utredaren Jan Edling som fick foten för att han sa det som alla visste, att den verkliga arbetslösheten ligger runt 20 procent. Dessa två har räknat ut att arbetslösheten kostar statskassan 121 miljarder per år, och då alltså inte inräknat alla missade intäkter utan bara utgifterna.

Deras förslag är bland annat införande av kompetenskonton, uppluckring av LAS, höjd A-kassa men endast under en period på två år, sedan får kommunerna med hjälp av statsbidrag sköta det hela.

Appropå LAS så har sossarna nu gjort en undersökning som chockerande nog visar att folket gillar en ökad anställningstrygghet om det leder till fler jobb! Märkligt ändå att inte 100 procent svarar ja, nu bidde det 69 procent. Henrik Brors i DN menar "som man frågar får man svar". Jo, prexis.

Inga kommentarer: