2006-01-03

Ett tråkigt 47-årsjubileum och förmågan att inte lära sig läxan

Nu är det 47 år sedan Fidel Castro tog makten på Kuba och under den tiden har han bland annat dödat 16 000 personer och drivit 15 procent av befolkningen i exil. Trots detta närliggande exempel på hur illa kommunismen fungerar så väljer sydamerikanska väljare vänsterledare med Fidel Castro som idol. Nu senast Evo Morales i Bolivia som på sin första utrikesresa åkte direkt till Kuba och Castro.

Carlos Alberto Montaner skriver det så många av oss vet, att det är en fri ekonomi, fungerande rättsväsende, utbildning och internationellt samarbete som fungerar. Det har lyft länder som Spanien, Irland och Taiwan ur fattigdom. Motsatsen, stort statlig ägande, en central styrning av marknaden, korruption och bristande rättsväsende har alltid lett till just motsatsen - fattigdom och så småningom även bristande mänskliga rättigheter.

Montaner berättar också i en annan krönika om den behandling som utländska diplomater utsätts för eftersom de hjälper dissidenter på Kuba på olika sätt. En amerikansk diplomat fick hela sitt hus insmetat med avföring, en annan fick sitt munvatten utbytt mot urin, bildäck skärs sönder, el, vatten och telefon stängs av i deras hushåll. Allt för att få dem att inte längre orka stå emot och sluta hjälpa dissidenterna.

Detta är regimen som så många på vänsterkanten försvarar. Vänsterpartiet går mot sin kongress nu och lita på mig att Castrokramarna inte kommer försvinna ur partiledningen. Idag sitter bland annat den förra ordföranden för Svensk-kubanska föreningen där, en av de absolut vidrigaste människorna i Sverige. Hon hyllar diktatur, och går Fidel Castros ärenden. Fy fan.

2 kommentarer:

Niklas Frykman sa...

Vänsterpartiets förre ordförande här i Eskilstuna stod i talarstolen på den förra kongressen, iförd tröja med kubanska flaggan på, och skällde för att Kubas kommunistparti inte blivit inbjudet 'som våra andra systerpartier'. Självfallet är han också SVEKs kontaktperson lokalt.

Mathias Sundin sa...

*Kräks*