2005-12-11

Rumsfeld sitter kvar

Donald Rumsfeld har meddelat efter alla spekulationer om att han skulle bli ersatt av senator Joe Lieberman att han inte har några planer på att avgå. En annan, kanske troligare, person som kunde ersatt Rummy är Gordon England, idag nummer två bland tjänstemännen i Pentagon.

Även om det säkert inte kommer hända så är det kul att tänka tanken på att tidigare presidentkandidaten för demokraterna, och demokratiske senatorn Lieberman skulle ersätta Rumsfeld. Som någon påpekade i kommentarerna till min första post om Rumsfeld så skulle Lieberman ses som tidernas svikare hos demokraterna. Men det skulle också kraftigt försvåra deras kritik av Bush och hanteringen av Irakkriget. Visst skulle dom säkert fortsätta, men motargumenten från republikanerna skulle bli mycket svårare att värja sig mot.

Dessutom skulle det vara bra rent allmänt för opinionen. Visserligen verkar den anti-Irakhets som har ökat in demokraterna under hösten klingat av något nu de senaste dagarna efter att flera demokrater tagit avstånd från deras ordförande Howard Deans "nyanserade" uttalanden. Men en demokrat som försvarsminister skulle kunna stärka stödet för att ha trupper kvar i Irak och reda ut situationen istället för att dra därifrån. Det vore bra för Bush men framförallt för det irakiska folket.

Inga kommentarer: