2005-12-23

Pirro hoppar av

Hillary Clintons republikanske utmanare i senatsvalet i New York, Jeanine Pirro hoppar av kampanjen och satsar på att på chefåklagare i staten istället. Det fanns lite oro i Clintonlägret när Pirro gav sig in i kampen om senatsplatsen. Om Pirro skulle göra bra ifrån sig skulle det försvaga Hillary i presidentkampanjen senare. Men nu blir det tvärtom. Pirro hade inte en chans och Hillary går stärkt ur striden.

Greg Sargent på American Prospect menar att Pirros misslyckande framförallt har att göra med att Clinton har lyckats i sin flytt mot mitten. Det fanns tidigare stora farhågor att hon skulle bli en av mest extrema liberalerna* i senaten, och visserligen har hon röstat mer liberalt än vad som är känt, men också positionerat sig i mitten i flera frågor och visat sig kunna samarbete med republikaner. Något som uppskattats i av New Yorks republikaner och mittenväljare. Argumentet att hon bara har senatsplatsen som ett steg mot presidentposten bet inte alls när Pirro förde fram det i början av hennes kampanj, det funkade betydligt bättre för fyra år sedan när dåvarande utmanaren Rick Lazio effektivt använde det argumentet.

*Liberal i USA har inte samma betydelse som i Sverige, utan är en beskrivning på någon som är vänster (i alla fall i USA-skalan)

Inga kommentarer: