2005-12-01

Att skjuta budbäraren

I förrgår besökte jag närpolisen i Norrköping, som jag tidigare berättat. På plats gjorde vi ett utspel om att utvecklingen i utanförskapsområdena måste vändas, annars har vi en fransk situation här om några år. När det gäller Norrköping är det framförallt området Hageby som ligger mest illa till. Rubrikerna blev naturligtvis att vi varnar för kravaller, och sådan är journalistiken.

Nu "attackeras" jag idag av en person på en organisation som heter Ditt Nya Hageby, som jobbar på ett mycket bra sätt med ett underifrånperspektiv där folk själva i området ska ta tag i situationen. Han tycker att jag har en konstig syn och att människor i Hageby mår bra. Jag förstår att han är trött på all negativ rapportering om området, men problemet är inte att någon säger att arbetslösheten är hög och valdeltagandet lågt - problemet är att arbetslösheten är hög och valdeltagandet är lågt.

Och det där om att människorna mår bra i Hageby, det stämmer inte. Ohälsotalen är mycket höga och sysselsättningen är mycket låg. Så ser inte en stadsdel ut som mår bra.

Som vanligt är det alltså budbäraren som skjuts. Att det är socialdemokratin som skapat dessa utanförskapsområden glöms bort. Att skönmåla bilden hjälper ingen, verkligheten måste fram, både bra och dåliga saker, så att problemen kan åtgärdas. Jobb och skola är naturligtvis nyckeln till framgången, men även en ökad trygghet i form av flera närpoliser.

5 kommentarer:

Mathias Sundin sa...

Nej. Arbetande människor skapar trygghet. Och poliser och en fungerande rättsstat.

Mathias Sundin sa...

Jag vet inte hur siffrorna ser ut, men det spelar rimligtvis stor roll vilka vapen man har. Har man en revolver eller en älgstudsare.

Som sagt vet jag inte siffrorna vare sig för USA eller Sverige, det enda man hör om USA är filtrerat genom vänstermedia och vad man ser i filmer.

Anonym sa...

Jag gav dig just siffrorna.

Varfor spelar det roll om det ar K-pist, jaktgevar eller pistol? Du kan doda folk med vilket som. Om vanliga medborgare blir farliga av pistol blir de farliga av kraftfulla gevar.

Poangen ar att vapen har marginell betydelse pa brottslighet. Antal vapen i USA har okat snabbt samtidigt som morden halverats.

Mathias Sundin sa...

Det spelar roll vilken man anledning man hade när man köpte vapnet. Om man köper ett jaktgevär för att ha när man jagar älg, eller om man köper en revolver för att på nattduksbordet eller handväskan för att försvara sig så ökar chansen/risken att vapnet används just i det syftet.

Anonym sa...

” eller om man köper en revolver för att på nattduksbordet eller handväskan för att försvara sig så ökar chansen/risken att vapnet används just i det syftet.”
Eh… visst. Men varför skulle det öka otryggheten? Eller är det tjuvens otrygghet du pratar om?

Teorin att vapen leder till fler mord bygger dels på att det blir lättare för boven att beväpna sig (inte helt orimligt), dels på att vänster tror att vanligt folk då använder vapen mot andra. I båda fallen är typen irrelevant.