2005-11-20

Spelet i Washington går vidare

För ett par veckor sedan utnyttjade demokraterna en regel för att ha senatsdiskussion bakom stängda dörrar där inte media får närvara. Ämnet som diskuterades var en rapport om upprinnelsen till Irakkriget som demokraterna tyckte drog ut på tiden. Att stänga ute media var naturligtvis för att skapa intresse och få det hela att se skumt ut, som om republikanerna skulle ha något att dölja. Inte så snyggt, men snyggt, om ni förstår.

Demokraterna har också blivit alltmer kritiska mot Irakkriget och president Bushs hanterande av frågan. Särskligt har det slagits upp i svenska medier så fort någon halvkänd politiker uttalat sig. Men en snygg kontring från republikanerna gör det nu svårare att fortsätta som tidigare för demokraterna. De tvingade fram en omröstning om trupperna i Irak omedelbart skulle tas hem. Det blev 403-3 för att de skulle stanna kvar. Alltså bara tre som röstade för att omedelbart ta hem dem.

Jag tycker helt klart man kan vara kritisk till hur situationen i Irak sköts och om den hade hanterats bättre hade vi haft en mycket bättre situation där. Men låt oss inte heller glömma alla framsteg, som att det nu faktiskt råder demokrati i landet. Demokraterna har dock gått för långt, det är ingen som helst konstruktiv kritik, så jag tycker det var ett bra drag att tvinga dem att rösta. Konstigt att detta inte blivit rubriker i svensk media.

2 kommentarer:

Mathias Sundin sa...

Nej, visst det är inte konstigt att man tar upp kritik mot Irakkriget, det är en stor del av debatten i USA. Men en annan stor del är försvarandet av det, OCH framförallt en omröstning som faktiskt ställer hela debatten på ända, det är verkligen en stor nyhet. Men inte i Sverige.

Anonym sa...

Roligast var dock sveriges radio som riktigt bullade upp med hur fruktansvärt det var för Bush att en (!) kongressledamot i representanthuset uttalat sig för att kapitulera - men slätar över fullständigt då mer än 400 gånger så många kongressledamöter uttryckligen röstar emot det.

Man undrar stilla hur rapporteringen sett ut om EN ledamot stött presidenten och 403 röstade emot honom...