2005-11-06

Skickligt spel av demokraterna

Demokraterna i USA spelar just nu ett skickligt, men kanske inte så snyggt spel. George W. Bush har haft det rejält tufft i ett par månader, speciellt slutet av oktober där hans kandidat till Högsta domstolen drog sig tillbaka, där antalet döda amerikanska soldater i USA nåde det magiska talet 2000 och en hög tjänsteman i Vita huset blev åtalad, bl a för mened. Men han gjorde snabbt comeback i måndags med nomineringen av Samuel Alito till HD, en konservativ domare som funkar bra med hans väljarbas och som garanterat kommer leda till en ganska hyfsad fight. Bush har också gjort de finansiella marknaderna nöjda genom att nominera Ben Bernake till ny Fed-chef efter Alan Greenspan. Många var rädda för att det skulle bli en "Harriet Miers", en gammal polare till Bush med för dålig kompetens.

Men demokraterna agerar för första gången på mycket länge skickligt tillsammans för att hindra Bush och republikanerna att komma in i en positiv spiral. De tvingade under veckan fram en sluten förhandling i senaten för att skynda på en undersökning om hur Bushadministrationen använde underrättelserapporter för att öka trovärdigheten för ett krig mot Irak. Att köra ut media och diskutera bakom lyckta dörrar gör det hela naturligtvis mer hemlighetsfullt, som om republikanerna har något att dölja. Kritiken mot Irakkriget är stark just nu i USA, och kan användas för att minska republikanerna redan taskiga rykte.

Som jag tidigare påpekat kommer inte demokraterna med några egna idéer och visioner, inget de för fram i alla fall. Det kan tyckas dåligt, men just nu vore det rent korkat att göra det. Kongress- och senatsvalet är först om ett år och demokraterna måste prestera något positivt innan dess, men nu är alldeles för tidigt. När republikanerna gick framåt 1994 så var de under en lång tid emot allt Bill Clinton gjorde och presenterade ingen positiv vision fören några månader före valet.

Nomineringen av Alito har hittills varit lyckad och den kan komma att ena republikanerna, men Bush behöver göra mer för att vända den just nu negativa trenden. Det ska bli intressant att se hur republikanerna kontrar demokraternas enade front. Man måste också sätta den nuvarande situationen i sitt sammanhang och se till att så gott som alla presidenter har problem sin andra period. Läget kan vara helt annorlunda om tre år, eller faktiskt om ett år i valen, även om jag tror att demokraterna kan ha en ganska hyfsad framgång då, om de fortsätter som de börjat nu.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med om att demokraterna är duktiga på att spinna sanningen.

Demokraterna använder en uråldrig senatsregel och slänger ut alla reportrar - och det tolkas som att republikanerna har något att dölja. Det är duktigt gjort.

Mathias Sundin sa...

Risken är ju såklart att väljarna genomskådar trickset så det slår tillbaka mot demokraterna. Men hittills verkar det inte vara så.