2005-11-07

Så trött, jag blir så trött

Fackföreningarna börjar verkligen gå mig på nerverna. Nu när någon driftig typ öppnar tandläkarklinik där man får vård för halva priset så kommer LO naturligtvis med hot om blockad mot företaget. Varför? Jo, för att det inte är svenska tandläkare som ska jobba på kliniken, utan polska. Dessa kommer jobba för en lägre lön, som de faktiskt går med på helt frivilligt. Det har inte - obs inte! - kidnappats i Polen och sedan transporerats hit i en låda. De ser detta som en chans att förmodligen tjäna bättre pengar än i Polen, även om lönen är lägre än svenska kollegors.

Jag har inget mot fackföreningar i sig, tvärtom kan det vara väldigt bra att människor samarbetar i olika organisationer för olika saker de vill uppnå. Det som är farligt är när en organisation får för mycket makt och när organisationen liksom blir till för sig själv, mer än sina medlemmar. LO har blivit en sådan organisation, de har plats i regering och riksdag som driver deras åsikter. Fackföreningar är ett särintresse, och särintressen får aldrig få för stort inflytande i ett samhälle, oavsett vad deras inledande syfte är.

Särintresset i detta fall, LO, vill hålla utländska arbetare borta från den svenska marknaden så att deras medlemmar inte utsätts för någon lönekonkurrens. Denna lönekonkurrens skulle dock ge, i det här fallet, fattiga människor möjlighet att gå till tandläkaren och slippa limma fast sina tänder som Expressen skriver om.

Jag blir också tvärförbannad på det språk som LO använder:

"Vi får en apartheidarbetsmarknad".

Det är inte bara korkat, det är framförallt föraktfullt. Dessa polacker kommer hit helt frivilligt, för att det ger dem möjlighet till något bättre. Bättre lön, en spännande och nyttig erfarenhet av att jobba i ett annat land och för det är de beredda att ha lägre lön än svenska kollegor. Men de har ju ändå högre lön än i hemlandet. LO låtsas samtidigt värna om dessa människor, vilket gör mig ännu mer förbannad. LO värnar om sina medlemmar och de får de såklart göra, men när de gör sig till talesmän för dessa personer som om de vore några mindre vetande varelser så går de för långt. Om LO fick bestämma skulle aldrig de här polackerna få ett jobb i Sverige och tvingas jobba för sämre lön i Polen. Det mina LO-vänner, är inte solidaritet.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Svar finns här.....

http://svensk-politik.blogspot.com/

Anonym sa...

Var köper fackrepresentanterna sina kläder? På HM eller på en boutique som endast säljer svensktillverkat?

Niklas Frykman sa...

Så vitt jag vet tillhör inte tandläkare LO:s domäner överhuvudtaget, så frågan är varför de bryr sig...

Karolina Lassbo sa...

Anonym nr 2: Det där har jag också funderat på. En fackrepresentant tror jag blandar hej vilt, både bland olika märken och kollektioner. Den bild jag ser framför mig är i alla fall en omatchad sådan.

Anonym sa...

Svineri är det!