2005-11-24

Nästa val för Arnold

Guvernör Schwarzenegger åkte ju på en svidande förlust senast i folkomröstningen, men måste direkt ladda om för guvernörsvalet om ett år. Hittills har inga republikanska utmanare dykt inför primärvalet i juni, men ett par demokratiska politiker har sagt att de kandiderar, Phil Angelidis och Steve Westly. Dessutom har det pratats mycket om skådisarna Warren Beatty och Rob Reiner, ingen av dom har dock sagt att de ställer upp.

Enligt en färsk opinionsundersökning är ingen av skådisarna speciellt populära. Om Arnold har 38% en positiv uppfattning och 54% en negativ, alltså ett minus på 16 procentenheter. Motsvarande siffra för Beatty är minus 32 procentenheter och för Reiner 16. De två demokratiska politikerna är tämligen okända hos väljarna, bara ca en tredjedel har en uppfattning om dem, medan 95% har det om Arnold. Uppfattningen bland dessa få är dock positiv, för Angelidis plus 13 och Westly plus 7.

Idag skulle Arnold förmodligen vinna ett val mot var och en av dessa kandidater. Men valet är inte nu, utan om ett år och den demokratiske utmanaren kommer få ett starkt stöd, inte minst av fackförbunden som pumpade in stora pengar i folkomröstningen.

Inga kommentarer: