2005-11-04

Fyll aldrig mer på bankomaterna!

Visserligen kan jag instämma i Dick Erixons inlägg om att vi inte får ge efter för de kriminella, men jag tycker detta med att ta ut pengar och betala med är förbaskat korkat. Vi har ju kort som funkar utmärkt! Istället för att syssla med det kostsamma och uppenbarliga farliga i att hantera kontanter så bör vi helt gå över kort. Idag funkar det ganska bra att leva utan kontanter, själv hade jag ingen kod till mitt bankkort i över ett år och klarade mig utmärkt. Ibland behövde jag ta ut pengar och gjorde då det när jag handlade, men om alla bara tillät kort och dessutom gjorde det enklare så man inte behövde skriva på en slipp så ofta så vore det helt perfekt. Kontakter tillhör stenåldern, eller något ditåt i alla fall.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Håller i stort sätt med, men med ett litet förbehåll.
Som det nu är betalar handlarna en avgift på ett par procent till banker och kortföretag. Det är väl OK, om man i samband med försäljning betalar med kort, eftersom då får handlaren sin marginal. Om hanlaren däremot skall agera "bankomat" får dom ju bara en kostnad utan intäkt. Om man kan se till så att banken eller slutkunden tar avgiften kommer detta att funka klockrent.

Lagergren sa...

Du har också integritetsaspekten att tänka på. Cash är anonymnt. Du kanske inte vill att ditt kreditkortsbolag skall lämna ut dina alla inköp till andra bolag inom kreditkortsgruppen så att telefonförsäljare ringer dig på kvällarna eller till påflugna folkhälsoinstitut som tycker att du inte borde köpa cigaretter för ditt socialbidrag.

Det finns förvisso flera utmärkta protokoll för anonyma digitala pengar, men innan en sådan infrastruktur är på plats är i alla fall cash kung för mig.

Mathias Sundin sa...

Javisst, det är riktigt lagergren. Korten behöver utvecklas, så det bland annat inte tar så lång tid och så att säkerheten ökas.

Anonym sa...

Tråkigt bara när man ska köpa majblommor... "Tar ni kort?"

Jag tror inte att rånarligorna såsnart kommer att börja ge sig på barn som säljer majblommor när andra möligheter försvåras. Det lilla innehåll kontanter som finns i min plånbok, men likväl måste finnas där (mitt hem är t ex då och då en levande loppmarknad) är inte heller något bra byte för rånare, så i stort sett är vi redan säkra även med de kontanter som alltid är användbart i de små sammanhangen!

Anonym sa...

Läskigt vore om staten skulle avskaffa kontanter föra att undvika att det anonymt pröjsas svart samt använda dessa rån som hjälpmotiv. Det finns många halvtjaskiga kioskromaner om såna storebrorssamhällen...

Lagergren sa...

Min rädsla är att de som styr glatt omfamnar den kontantlösa biten, men inte den anonyma. Ärligt talat, tror du själv att de skulle missa en så fantastisk chans att komma åt den svarta ekonomin? Hur många säkra, etablerade och fina lösningar det än finns för anonym digital cash, så lär de aldrig bli av här. Jag kan tom föreställa mig hur sådant skulle motiveras.

Folkhälsoinstitutet analyserar din shoppinglista efter chips i framtiden. Gnäll gnäll, sanna mina ord.

Anonym sa...

Glöm inte bort det här med svarta pengar också. Vad tror ni en pizza skulle kosta ifall man tvingas de tvingades att jobba helt vitt.

Anonym sa...

Typisk att även borgliga i Sverige inte begriper sig på enkla moraliska och ekonomiska principer:

DU kanske har en preferens för att betala med kort, det betyder för helsike inte att ALLA ANDRA är ”korkade”. Människor föredrar uppenbarligen i många fall att betala konstant, då ska de självklart ha den möjligheten.

Den här sortens dagissocialism är vanligt. ”vore det inte bra om staten förbjöd alla andra mobiltelefoner än Nokia? Nokia är ju bäst, tänk på stordrigtfördelar”.

Egentligen borde jag inte behöva motivera varför folk föredrar kontanter, du borde lära dig grundläggande regelns i samhället, som är respekt för individens olikhet. Det är inte bara en floskel. Men för sakens skull:

Kontanter är bekväma, du slipper skriva på en lapp eller bära runt ID för att köpa kaffe.

Du riskerar inte att torska tusentals spänn om någon tar kreditkortet och handlar på Internet.

Det finns en stor fast kostnad för företag att ta kort, många gör inte det (redan nämnt)

Du kan inte låna en kompis en 500 lapp elektronisk, i varje fall inte bekvämt.

Alla och många fler skäl finns. Många äldre litar på att konkret kunna ta på pengarna. Det är lika idiotiskt att kalla det för ”korkad” som att kalla det ”korkad” att folk tycker om att ta på pyramiderna om de åker till Egypten. Det är en preferens människor har, de ska inte behöva motivera det för dig.

Mathias Sundin sa...

Det är liksom ingen idé att ha en blogg om man inte får uttrycka sina åsikter på den. Man kan inte alltid komma dragandes med att "men någon annan kanske vill något annat". Ja, så är det, därför föreslår jag inte heller att staten ska förbjuda kontanter, bara att jag tycker det är skit och att jag tycker det vore mycket bättre utan.