2005-10-03

Ny HD-domare nominerad

Ju längre tid som går av George Bushs presidentskap desto mer ser man vissa karaktärsdrag hos honom. Ett av de tydligaste är att han vill ha honom närstående personer på viktiga poster, gärna personer som funnits med honom länge. Jag tror inte Colin Powell var en sådan och samarbetet fungerade heller inte. Och när väl Bush har valt att lita på en person så ska det mycket till för att han ska dra bort sitt stöd. Det är i grunden en väldigt fin egenskap, att han inte bara pga var de politiska vindarna blåser offrar människor runt sig, men det kan också bli ett problem om han låter uppenbarligen olämpliga personer sitta kvar för länge.

Den person han nominerar till ny HD-domare, Harriet Miers, tillhör just den kategorin av personer som funnits med Bush länge. Hon var ett tag hans personliga advokat och har fram till nu jobbat på olika positioner i Vita huset, hon är från Texas och är sedd som en person helthjärtat för presidentens agenda.

Jag har snabbt scannat runt på nätet efter kommentarer och känslan är att det här inte alls kommer gå lika lätt som för John Roberts. Dels verkar man mena att Miers inte är lika briljant som Roberts, men så tror jag det finns en misstänksamhet mot att hon kommer från hans inre kärna och att hon aldrig tidigare tjänstgjort som domare. Men det hade inte heller förre chefdomaren Rehnquist när han nominerades av Nixon på 70-talet. En annan invändning från konservativt håll är att man inte är säker på att hon är tillräckligt konservativ. Man såg nu en chans att ändra balansen i domstolen på en del för dem viktiga områden, där Sandra Day O'Connor ofta hade avgjort var besluten skulle hamna, och enligt dessa konservativa röstat fel.

Hur som helst så kan alltså den här nomineringen bli lite mer spännande för oss som är intresserade av det politiska spelet i Washington.

2 kommentarer:

Majed Safaee sa...

Jag tror nog att Miers kommer att gå igenom rätt lätt. Demokraterna kommer nog inte ha så stora invändningar mot henne. Istället kommer Bush få en strid från högern och de konservativa som ville ha in en abortmotståndare och inte en kvinna som varit Al Gore supporter!

Mathias Sundin sa...

Jag tror också att hon kommer gå igenom. Men det kommer inte gå lika smidigt som Roberts, där det inte varit så otroligt mycket till debatt. Eller iaf inte så heta känslor.

Därmed inte sagt att majoriteten inte kommer vara lika stor, men precis som du säger, det riktigt starka motståndet kommer troligen från höger.