2005-10-22

Lycka till statsman

Tony Blair är Europas enda statsman och nu när han bjuder in till EU-toppmöte så är det visioner som står på agendan. Han säger att EU måste reformeras, större satsning på forskning, mindre på jordbruk. Det är egentligen helt bisarrt att man ska behöva slåss för en sådan förändring. Jag håller alla tummar att Blair ska lyckas, vi som bor i EU behöver det verkligen.

4 kommentarer:

Ola J Hedin sa...

I samband med Pagrotskys besök på LiU var väl den enda nyhet han förmedlade att EU nu svängt i frågan om hur det nya Europeiska forskningsrådet ska arbeta. I stället för ett vetenskapsråd som består av vetenskapsmän som förmedlar anslag till forskning ska man nu ha en kommitté av forskare som ska ge råd till kommissionen som sen beslutar om hur pengarna ska pytsas ut. Nån som tror att forskning blir EU:s nya jordbrukspolitik? Pagrotsky lovade att kämpa emot den här utvecklingen så mycket han orkade. Kul att han bryr sig om kvalitet på några ställen.

Anonym sa...

Jag skulle nog också räkna Tjeckients president Vaclav Havel som en Europeisk statsman av rang. Se t.ex. hans tal om intellektuella och socialism givet under Mont Pelerin mötet i Reyjkajavik senast:
http://www.klaus.cz/klaus2/asp/clanek.asp?id=wFYl3mgsTzI6

Mathias Sundin sa...

Det har du helt rätt i Hans!

Robert Nordman sa...

Jag hoppas att den trelige korte mannen med det fina skägget verkligen gör det, Ola. Det är ju inte så länge sedan den vackra kombinationen Storbritannien-Sverige lyckades göra en bra sak i EU-sammanhang, så en repris på detta område vore riktigt bra...