2005-10-16

Dåligt är bra och bra låtsas vi inte om

När det råder någon slags konsensus runt någonting, som man kan säga att det gör i frågan om växthuseffekten där politiker och massmedia tävlar i att skrämma upp folk, så beror plötsligt allt dåligt på växthuseffekten, men det bra som händer, det liksom bara händer.

Bloggen World Climate Report har skrivit en rolig post om det. I nyheterna är alltid "bra" djur utrotningshotade, som de fina fjärilarna, söta pingvinerna eller vackra sångfåglarna. Men de "dåliga" djuren de bara sprider sig, myggor vid Nilen, smutsiga råttor eller feta skalbaggar som käkar upp skogen.

Men när det händer något bra med ett "bra" djur så liksom bara händer det. Som när den utrotningshotade gröna sköldpaddan för första gången lägger ägg så långt norrut som Virginia, när den i vanliga fall bara håller till i Florida, då säger ingen tack till växthuseffekten. Då kan man plötsligt inte dra slutsatsen bara så där att det skulle vara växthuseffekten som ligger bakom sköldpaddans flykt. Och nej visst, det kan vi inte heller. Lika lite som vi kan dra slutsatsen om alla de dåliga djurens spridning och den bra djurens hotade tillvaro.

Frågan om växthuseffekten är naturligtvis allvarligare än så här, men det sätter ett intressant perspektiv på det.

3 kommentarer:

magnus sa...

Undrar om det finns djur i gränslandet mellan bra och dåliga, och vilka de i så fall skulle vara?

Vidare kan man kanske se det som att katastrofala klimatförändringar utrotade Tyrannusaurus Rex samt kan man därför kanske tänka tanken att kan inte glupska gräshoppor eller farliga myggsvärmar utrotas av lite klimatförändringar nu, eller?

Fast jag lutar åt att vi bör vara på vår vakt mot antropogen miljöförstöring (kanske både kemisk och mental?!?).

Mathias Sundin sa...

T-Rex tror jag går i kategorin dåliga djur.

magnus sa...

Det var även min tanke om T-Rex, och eftersom en dramatisk klimatförändring utrotade besten så kan man väl inte på vetenskapligt empirisk grund hävda att en riktigt rejäl människoskapad global uppvärmning skulle vara negativ.

När människa utrotats så kanske nästa intelligenta varelse kommer att forska kring Stalin, Pol Pot samt Stefan & Krister (buskis).