2005-10-17

2008: Blir det kriget mot terrorismen som avgör?

Valet 2004 handlade mycket om kriget mot terrorismen, mindre om kriget i Irak, eftersom John Kerry stödde det. Men hur kommer valrörelsen 2008 se ut? David Yepsen tror i DesMoines Register att säkerhet, kriget mot terrorism och kompetens i utrikespolitiken kommer vara dominerande. Det är svårt att inte dela hans analys. Hur stor fråga Irak kommer vara är omöjligt att säga, eftersom det beror på utvecklingen där. Går det åt rätt håll och en del trupper har börjat komma hem så kommer det naturligtvis vara positivt för de kandidater som hela tiden stöttat Bush, och vice versa.

Men kriget mot terrorismen kommer sannolikt inte vara över om tre år, och risken att ytterligare något stort attentat genomförts är ganska stor. Så troligen kommer ledaregenskaper i dessa frågor vara viktiga. Vilka gynnas då av det funderar Yepsen.

De två som leder just nu Rudy Giuliani och John McCain ses båda som den typen av ledare, även om Giuliani inte har samma utrikeserfarenhet som McCain, men har å andra sidan hanterat situationen galant efter det största terrorattentatet i USAs historia. Condi Rice kunde vara i ett drömläge om Irak har gått bra, men hon tänker inte ställa upp.

Hos demokraterna har vi bl a f.d. Nato-befälhavaren general Wesley Clark som ställde upp 2004 och senator och f.d. guvernör Evan Bayh som sitter i senatens armed services and intelligence committees.

Yepsen menar också att guvernörer som hittills har haft mycket lättare att vinna presidentval än senatorer kan få lite problem 2008, just eftersom utrikespolitik kommer vara en merit. Det har han helt rätt i och det talar ju för en person som Bayh som har erfarenhet av båda.

Inga kommentarer: