2005-10-14

2006: Fortsatta problem för republikanerna

För drygt ett år sedan var det val i USA där Bush vann klart och republikanerna gick framåt i både kongressen och senaten och republikanerna var kanske starkare än någonsin. Nu, inte ens ett år senare, är situationen den motsatta. President Bushs job approval ligger för första gången på ett snitt under 40 procent, en mycket dålig siffra. 45 procent av väljarna vill se en av demokraterna styrd kongress och senat, mot 38 procent för republikanerna.

Kriget i Irak, Katrina, Karl Rove, Tom DeLay och Bill Frist har mer eller mindre blivit republikanska problem. Och nomineringen av Harriet Miers till Högsta domstolen är inte omtyckt i de egna leden.

Dessutom kom siffror som jämför hur mycket fem amerikanska presidenter har ökat statens utgifter de fem första åren vid makten, och Bush leder den ligan rejält före Lyndon B Johnson, Ronald Reagan, Bill Clinton och Richard Nixon.

Men läget är inte problemfritt för demokraterna även om de naturligtvis just nu sitter i en bättre position inför senats- och kongressvalen nästa år. För det första har de hittills nästan uteslutande enbart varit negativa, det kan bli svårt att vinna några större framgångar om de inte kommer med ett positivt budskap också. Frågan är bara när det ska lanseras. Det är långt kvar till valet och mycket kan hända.

Och visserligen om vi tittar på siffrorna som visar vilka väljarna vill ska styra kongressen och senaten så ser det bra ut för demokraterna, men de hade positiva siffror även inför valet förra hösten, om än inte lika stor ledning. Då gick republikanerna framåt i både senat och kongress. Det är alltså en helt annan sak att säga vilka man tycker ska styra, än att gå och rösta och välja mellan två personer. Demokraterna behöver bra kandidater helt enkelt och vara skickligare i de lokala kampanjerna, annars kommer det inte gå vägen i alla fall.

Jag tror även att demokraterna på det nationella planet behöver ett bättre ledarskap. Nu har visserligen republikanerna problem på den fronten eftersom flera av deras tunga företrädare har problem av något slag. Jag tror inte opinionsundersökningarna ser ut som de gör för att folk längtar så mycket efter demokraterna, utan snarare att republikanerna har lyckats knalla in i en massa problem. Lättar det på den froten så står republikanerna starka igen.

2 kommentarer:

Adam Nussdorfer & Martin Bundsen sa...

Hej Mats!
Jag håller med i vad du sriver. Republikanernas situation har inte att göra med att folket längtar efter demokraterna. Vi kommenterade ett tidigare inlägg (veckans eftertanke). vi skulle väldigt gärna intervjua dig för vår Magister uppsats. Uppsatsen handlar om bloggare och s.k. affiliate programs. Vår frågeställning är varför bloggare använder sig av affiliate programs och vad som påverkar valet av affiliate programs. Affiliate programs är de annonslänkar som man kan ha på sin blogg, där man har ett samarbete med t ex Amazon, Tradedubbler, Bokia mm, där båda har en chans att tjäna pengar. Vi letar nu efter bloggare som använder sig av s.k. affiliate programs för en kortare konfidentiell intervju över telefon eller med hjälp av skype. Intervjuperioen kommer att pågå från och med mitten av oktober till början av december. Intervjun kommer att bestå av några få frågor som du fritt får diskutera och reflektera kring. Tyvärr kan vi inte erbjuda någon form av ersättning, men vi skulle verkligen uppskatta din medverkan. Uppsatsen har inget kommersiellt syfte, utan är endast en vetenskaplig undersökning. Självklart delar vi med oss av resultatet och den färdiga uppsatsen till er som medverkar. Vissa bloggtjänster, så som blogg.se och webblogg.se har redan inbyggda affiliate programs i sina bloggtjänst. Det är även intressant att undersöka vad bloggare som inte kan göra ett fritt val reflekterar kring affiliate programs.

Om du är intresserad eller vet någon som kan hjälpa oss så hör gärna av dig via e-mail, eller gå in och lämna en kommentar på vår blogg: www.adamartin.blogspot.com där du även kan läsa mer om uppsatsen. adamnussdorfer@hotmail.com eller djmartinbundsen@hotmail.com
Du kan även välja att svara på vår förfrågan via din blogg som vi kommer besöka regelbundet.
Vid övriga frågor kan du kontakta vår handledare assisterande professor Ola Feurst på of@fek.su.se
Med vänlig hälsning,
Adam Nussdorfer
Martin Bundsen

Mathias Sundin sa...

Mathias heter jag. Mats är rikare och lite bättre på hockey.