2005-09-24

Planerna på att utrota 8000 svenska judar

Bosse Schön skriver en intressant artikel i Aftonbladet om planerna på att utrota 8000 svenska judar. Han menar att bl a anhöriga till Leif Pagrotsky, Robert Aschberg och Jan Scherman fanns med på listan över judar som skulle samlas ihop i koncentrationsläger i Sjöbo och Stora Karlsö. Dessa uppgifter är kända sedan tidigare, men tål att upprepas. Schön kommer med en ny bok nästa vecka om Nazitysklands propaganda i Sverige 1941-45.

Han kritiserar också Forum för levande historia för att de inte forskar i kartläggningen av svenska judar. Nu när vi har en sådan myndighet så håller jag med om att de också borde gräva fram svenska lik ur garderoben.

UPPDATERING:
Enligt en kommentar ska vi ta Bosse Schön med en nypa salt, eller två. Hur som helst så är min åsikt fortfarande att Forum för levande historia, eller hellre forskare vid ett universitet, skulle undersöka svensk nazism under 30- och 40-talet.

UPPDATERING II:
Läs kommentarerna till posten, det visar sig att jag haft dåligt på fötterna för det jag skrivit ovan.

12 kommentarer:

Hans Engnell sa...

Som sagt, det är skåpmat. Bosse Schön är sensationsjournalist och inte historiker. Hans tidigare två böcker innehåller inte ens fotnoter (han är i detta hänseende ungefär lika seriös som det eviga skämtet i historikerkretsar, herr Lindqvist). I ”Svenskarna som stred för Hitler” (som även blev dokumentärserie i TV4, där den numera beryktade Harald Sundin framträdde och ljög svenska tittare rakt i ansiktet) försöker han bland annat framställa Bruna Gardet som en svensk nazistisk femtekolonnorganisation som skulle störta svenska samhällsfunktioner och underlätta det tyska intåget. Vad jag fann när jag kollade upp dem i Säpos då nysläppta arkiv var att det snarare handlade om en liten sekt eller vänskapskrets som brutit med de större nationalsocialistiska partierna bara för att dessa inte längre använde hakkorset som symbol. En av de framträdande medlemmarna betraktades av läkarna som "torftigt utvecklad".

Och de svenska koncentrationslägren? Ja, dessa finns verifierade endast genom en person som säger sig ha sett ritningarna av dem innan dessa förstördes.

Bosse Schön har letat i öppna arkiv och hittat 270 svenskar som stred på Tysklands sida och blåst upp detta enormt. Det är hans lilla förtjänst till forskningen om svensk nazism och krigshistoria. Men ta honom inte på alltför stort allvar.

Mathias Sundin sa...

Okej, tack för upplysningen.

Anonym sa...

Forum för levande historia skulle göra det de är till för? - Du med mig skämta aprillo. Vad skulle (s) ha att vinna på att svensk nutidshistoria - inget. Det skulle avslöja myten att (s) byggde landet och gav oss välståndet. FFLH gör som alla andra politiserade myndigheter. Antingen som polisen (se Ringholm)anställer idioter som sitter på sina feta bakar eller som FFHL m fl väntar på överhetens/utnämningsmakthavarens direktiv.
Lägg ned verk och myndigheter!

Redaktör Slätt sa...

Lite märkligt är det allt ändå med den här Bosse. Han har haft faktafel så det sjunger om det i sina två böcker om svenska frivilliga under Hitlereran.

Komiskt att han ger sig på Forum för levande historia också då Sveriges utan tvivel mest ansedda forskare på området, Helene Lööw, är chef för bygget.

Läs gärna hennes avhandling, Hakkorset och Wasakärven som handlar om de svenska nazistgrupperna före och under kriget. Utöver det har hon gett ut två tegelstenar som slår ut Bosses mindre nogräknade "forskning".

Hans Engnell sa...

Enligt en kommentar ska vi ta Bosse Schön med en nypa salt, eller två. Hur som helst så är min åsikt fortfarande att Forum för levande historia, eller hellre forskare vid ett universitet, skulle undersöka svensk nazism under 30- och 40-talet.

Det har forskats mycket om Sverige under andra världskriget (se inte minst det omfattande SUAV-projektet!) och om svensk nazism. Bäst på området svensk nazism är förmodligen redan nämnda Heléne Lööw, som har utkommit med flera böcker i ämnet. Mattias Tydén har forskat om hur Förintelsen rapporterades i svenska medier. Alf W Johansson har skrivit en hel del om nazismen också.

Mer forskning är alltid bra, men väldigt mycket har grävts fram redan för flera decennier sedan. Bosse Schön tillhör inte frontlinjen.

Mathias Sundin sa...

Tack för kommentarerna. Jag inser att jag uttalat mig utan att ha tillräckligt på fötterna. Var helt ovetande om Lööws bakgrund tex.

En blogg är en underbar sak att ha!

Anonym sa...

Hallå Mathias!
Hur kan du dra tillbaka allt du sagt, och fullständigt diskreditera Bosse Schön på basis av vad en Hans Engnell har "kolla upp" eller pga att det inte finns "fotnötter" i hans böcker!?

Skärpning Mathias! Ta reda på vad som gäller eller behandla hans Egnell som en partsinlaga!

Skandalöst dålg nivå på en annars bra blogg!

Mathias Sundin sa...

Jag har inte dragit tillbaka allt, bara att jag uttalat mig utan att veta tillräckligt. Det kan vara så att Bosse Schön har helt rätt och att jag har det i mitt instämmande, men jag skrev det utan tillräckligt mycket kunskap. När då andra personer verkar sitta på mer kunskap (och jag snabbt kollat runt lite mer på nätet) så är det bättre att tala om sin okunskap tycker jag. I normala fall brukar jag försöka kolla upp bättre, nu gjorde jag inte det, men då reagerade läsare istället. Jag vet inte om de har rätt, men jag vet att jag inte kunde tillräckligt mycket om det.

Bulten i Bo sa...

Än mer intressant är det kanske att kommunisterna, av samlingsregeringen, redan var ihopsamlade på interneringsläger. Färdigpacketerade för transport om tysken skulle ha satt sin fot i landet.

Denna uppgift har inte hämtat från Levande Historias hemsida!

Per Hagwall sa...

Visst Bulten, bara därför. Snälla ryska björnen skulle ju aldrig komma på tanken att invadera oss eller något av våra grannländer...

Martin Tunström sa...

Bulten i bo,

Mig veterligen var det endast kommunister som skulle utföra vapentjänst som intenerades i de svenska lägren. De fick ungefär samma behandling som de svenska soldaterna när det gäller bostad och mat, kanske bättre när tex. de svenska soldaterna tränande i terräng.

Anonym sa...

Det är kul med Peter Englund också. Han hävdar (Brev från nollpunkten) att det gjordes madrasser som fylldes med hår från koncentrationsfångar - något som har avfärdats som en ren myt.
Osis, Peter! :-)
Man vet aldrig vad som avfärdas nästa gång...