2005-09-30

Heikenstens avgång

Att Lars Heikensten avgår som chef för Riksbanken känns mycket skumt. Att Pär Nuder erbjuder honom ett annat jobb måste innebära att sossarna vill bli av med honom. Och att han går till EUs revisionsrätt som vanlig ledamot känns som ett nedköp jämfört med att vara riksbankschef, dessutom en ganska populär sådan hos folket.

Risken är väl att sossarna nu tillsätter någon annan person som också har rätt partibok (Heikensten är sosse) men är mer tillmötesgående mot regeringen. Jag hoppas verkligen att nästa person blir lika självständig som Heikensten, allt annat vore mycket allvarligt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tänkte lite på det här i morse. Jag håller med om att det ligger närmast till hands att regeringen gjort sig av med en besvärlig typ. Men anta att det nu verkligen är ett toppjobb. Och anta vidare att Heikensten anses mycket duktig men besvärlig för regeringen. Vad skulle vi då sagt om de _inte_ erbjudit honom jobbet? Att de straffar honom för att han inte lyder Partiet?

Jag ligger som sagt närmare göra-sig-av-med-förklaringen. Men rent allmänt tycker jag att man får se upp så att det inte blir damned if they do, damned if they don't.

Mathias Sundin sa...

Jo visserligen Dan, men jag tror inte den diskussionen hade kommit. Ingen förväntar sig att man ska erbjuda en riksbankschef ett annat jobb.