2005-08-29

The revolution will be flat

En mycket intressant artikel i Daily Telegraph diskuterar platt skatt, flat tax, i Europa. Grekland funderar tydligen på att införa det och som jag skrivit tidigare går diskussionen het i Tyskland just nu.

"Ask any politician about the possibility of having a flat tax in Britain, and they furrow their brow and say: "Hmm. Interesting idea. But it's just a tax cut for the rich isn't it? That's a tough sell."

Men flat tax handlar inte om det. Det handlar om att ta bort massa kryphål som bara rika och mäktiga kan skaffa sig och utnyttja. Det handlar om att ta bort dolda subventioner till industrier och näringsgrenar. Det handlar om ta bort en herrans massa mer eller mindre dolt stöd som aldrig vanliga, arbetande människor kan få del av. Det kallar jag rättvisa.

Angela Merkel har sagt att hennes val som finansminster blir professor Kirchhof, "Germany's flat-tax guru". Det betyder inte att Merkel har sagt att hon tänker införa flat tax, men det har skapat en rejäl debatt om behovet av reform av skattesystemet. Föreslår man något extremt så gör det att den reform som genomförs inte känns lika farlig.

Angela Merkel skulle kunna göra oss som lever i det gamla tröga västvärlden en rejäl tjänst genom att införa platt skatt i Tyskland. Plötsligt skulle världens ledare våga följa efter, kanske tom Fredrik Reinfeldt.

5 kommentarer:

Bulten i Bo sa...

Bättre en rundlagd schäfer än en flat tax!

Anonym sa...

Detta uttalande visar med all önskvärd tydlighet vad de vänstern anser att skatten är till för, den ska utjämna, ta bort pengar för rikare så att de som inte har kan känna sig mindre avundsjuka, plus slippa anstränga sig för att tjäna mer.

Lustigt jag trodde att skatten var till för att betala samhällstjänster för alla, ja ja där ser man...

Om regeringar är intresserade av att få in mer resurser är platt skatt ett utomordentligt verktyg som redan bevisats i Ryssland och Estland.

Niklas Frykman sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Niklas Frykman sa...

Jag plattade till inkomstskatten i Sverige lite grand här. F.ö. har Merkel väl uttalat som mål att göra skattesystemet så enkelt att varje tysk ska kunna räkna ut sin skatt på baksidan av ett ölunderlägg.

Bulten i Bo sa...

Kanske man skulle införa mer flata löneskillnader också?