2005-08-02

Nyanserad debatt om Bolton

Bush använde igår möjligheten att själv utse John Bolton till FN-ambassadör eftersom senaten och kongressen har ledigt under augusti. Dock måste nomineringen bekräftas av senat och kongress senare under året, där Bolton med stor sannolikhet kommer bli bekräftad tack vare republikanernas majoritet. Demokraternas vapen var att filibustra, men det finns det ingen möjlighet att göra nu eftersom Bolton då i alla fall är igång och jobbar.

Som vanligt i Sverige och i SR så är det en mycket balanserad och nyanserad debatt om Bolton. Till P1-morgon bjuder de in den amerikanske statsvetaren Merrick Tabor som verkar vara brutalt anti-Bush. Dessutom är han expert på centralasien och inte USA. Jag har googlat honom lite och hans namn dyker mest upp i samband med med olika arrangemang som Ordfront arrangerat. I ett av dem, med Studenter mot krig och Ordfront, ska han ha sagt att Bush utgör en fara för andra kapitalister och att Bush är bra för han ökar motståndet, vilket leder oss närmare Imperiets fall. Imperiet är så klart USA. Dock oklart om det är hans ord eller den person som skrev reportaget.

Hur svårt kan det vara att kolla upp en person innan man bjuder in honom att helt oemotsagd sitta och babbla 10 minuter i Sveriges Radio? Bjud in en motpart som har en annan uppfattning, eller en statsvetare som klarar av att vara lite opartisk. Om en person ska sitta och rapa upp sin personliga uppfattningar så borde denne tala om var han eller hon står politiskt, oavsett om de kommer från höger eller vänster. Det är bara så tröttsamt att en radiokanal om har krav på sig att vara opartisk inte ens är i närheten av det.

Personligen så har jag ingen uppfattning om Bolton, jag vet för lite helt enkelt. Han verkar minst sagt rättfram och vill reformera FN, det låter bra. Andra uttalanden om USAs roll i FN verkar mindre bra, men det är här jag inte vet om de ens är sanna. Får läsa på.

UPPDATERING kl 12.05
John Bolton kan nu tjänstgöra som FN-ambassadör tills nästa tvåårsperiod i senaten börjar, januari 2007. Därefter måste den nya senaten bekräfta honom. Om det skulle gå bra för demokraterna i senatsvalen så kan det möjligen peta honom, om då inte republikanerna använder sig av filibuster. Republikanerna har 55 röster i senaten mot demokraternas 44.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Var det första gången du lyssnade på p1? :)

Anonym sa...

Egentligen har ju demokraterna 45 röster i senaten. Jim Jeffords är ju knappast berömd för att rösta emot demokraterna.

Mathias Sundin sa...

liberty: Hehe nej, jag blir lika trött varje gång.