2005-08-22

Landsmötet: Finkultur och fyra procent

Ur min synvinkel hamnar folkpartiet rätt i många frågor, och i de där jag inte är med till hundra procent så känns inriktningen ändå gå åt rätt håll. Det finns visserligen sådana som oppositionsrådet i Örebro Staffan Werme som verkar vara mot det mesta. Han är mot krig talade han bl a om. Ja, vem fan är inte det, frågade Carl B Hamilton och menade att världen kanske inte alltid är så enkel. Han menade också att Werme alltid sätter sig på de moraliska höga hästarna och det stämmer. Dessa personer inom fp ställer sig liksom över alla andra, pratar om hur vi ska bry oss, att vi måste vara snällare osv, precis som om det inte vore de andras inställning. Det är som att jämföra med finkultur, ju färre som tycker om det, desto finare är det. Guuud vad bra folkpartiet var när vi hade fyra procent, då var vi så goda och drev så många frågor som ingen jävel brydde sig om.

Vad är det för fel att ställa krav att människor ska uppfylla sin skyldigheter i samhället? Vad är det för fel att tycka att man ska bidra och inte bara få bidrag. Det betyder inte att man är elak mot dom som gör rätt för sig. Men varför ska vi vara snällare mot dom som inte gör rätt för sig än de som gör det? Det betyder ju inte att vi inte ska bry oss om dom som är sjuka eller har det svårt på annat sätt. Det är ju för att de som utnyttjar systemet, bara hävdar sina rättigheter men aldrig bryr sig om sina skyldigheter förstör för de som verkligen kan behöva lite stöttning då och då.

Min åsikt är att stat och kommun ska möjliggöra för människor att själva bli sin egen lyckas smed. Det betyder inte att göra sakerna åt dem, eller tro att de är utan vilja och kraft. Det betyder att de måste släppas fria och att de som förstör för andra inte ska daltas med.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag ser fram mot den dag när de sista Socialliberalerna är borta från FP så att partiet kan gå från att vara Socialdemokrater i blå kostym till ett äkta liberalt parti.
Uppmuntrande att läsa så pass många goda tankar och förslag från den yngre generationen folkpartister. Även Fredrik Federley har ju uppvisat klart Liberala tendenser på senaste tiden och han är ju Centerpartist :)

Hur gick det för övrigt med personvalen?

Mathias Sundin sa...

Rent allmänt är det inget fel på socialliberaler, men en del av dem är sossar, och det är det ett stort fel på.

Jo tack. Jag insåg under dagen att det inte skulle gå att driva igenom, jag behövde en omskrivning av stadgarna och det klarade jag inte ut på egen hand. Därför nöjde jag mig med att det skulle komma ett stadgeändringsförslag till 2007. Hotade lite i mitt anförande att jag då inte skulle nöja mig med att skjuta upp det då. Utskottsordföranden fick gå upp och tala om att han höll med mig och att det skulle komma ett förslag.

Anonym sa...

Jag uppfattar det som Staffan Werme är en sådan person - som bara trivs med att vara rebell och vara mot – det är en del av hans egen självbild. Redan i slutet av Westerbergperioder skrev han debattinlägg om Fp.s ”högervridning”. Numera kallar sig Werme för socialliberal – men för några år sen argumenterade han för att inte var ens liberal, utan bara frisinnad.

Annars är Werme som person mycket sympatiskt och gör ett mycket bra arbete som oppositionspolitiker i Örebro. Tillskillnad ifrån Trolin så gillar jag och delvis respekterar Werme.

Liberala hälsningar Per S Borås