2005-08-28

Dagens omprövning

"Moderaterna omprövar sin familjepolitik...". Så inleds dagens DN-debatt. Skulle kännas mycket märkligt med någon annan inledning på en debattartikel från moderaterna nu för tiden.

De verkar också välja någonslags morotslösning (kan misstolkas, jag vet) precis som folkpartiet i föräldraförsäkringsfrågan. Fp vill införa en bonus så att istället för 80 procent, det betalas ut 90 procent för den tid som delas lika, eller något sånt. Moderaterna vill istället ge ett skatteavdrag på max 3000 kr/mån till den förälder som tjänar minst.

Personligen är jag inne på en helt fri föräldraförsäkring på typ 12 månader. Man kan göra precis hur man vill med den. Betala någon annan, vara hemma samtidigt, jobba deltid osv.

2 kommentarer:

Robert Nordman sa...

Förutom antal månader håller jag med dig. Ett år hemma innan man måste hitta en bra lösning på dilemmat "Dagis, dagmamma, kooperativ, leva på en lön, eller annan lösning?" är inte långt nog.
I have some experience with this ;-)

En sak som är väldigt fascinerande i debatten är en sak som glöms bort, och som är en stark faktor:
Det blir endast gifta par som tvigas dela tiden hemma, eftersom de automatiskt har gemensam vårdnad. Par som inte är gifta kan välja att inte skriva under papper om gemensam vårdnad förrän efter att alla dagar använts. Denna situation kan man inte enkelt komma runt med lagstiftning, eftersom man inte bara kan utgå från att "om fadern är känd och erkänner sitt faderskap så är han också delaktig i barnets uppväxt."

Naturligtvis ganska riskfyllt att, som far, inte ha gemensam vårdnad. Skulle något hända under den tid som föräldraförsäkringen täcker så kan man stå där utan några som helst rättigheter.

Det är också värt att fråga sig om inte ett böjande av regler på detta sätt direkt motverkar den metod för jämställdhetssträvan som förslagsställare ofta vill se.

Anonym sa...

Undrar hur det funkar vid adoptioner av barn? Kan både den som adopterar bort och adopterar ett barn ta ut föräldraförsäkringen?