2005-08-08

Björkvik: En farlig väg är inledd

Persson sa inte rätt ut i talet att utgiftstaket skulle brytas, men i intervjuer efteråt sa han att det inte fick stå ivägen för en effektiv arbetslöshetsbekämpning och att han inte trodde att det skulle vara nödvändigt. Men alltså fullt möjligt. Det säger mannen som pratat så mycket om budgetsanering, den som är satt i skuld är inte fri, om borgarnas oansvariga budgetpolitik och så vidare.

Om sossarna nu ska börja bryta mot de regler som politikerna satt upp för sig själva för att hindra just att budgeten går med stora underskott, att de kortsiktiga vinsterna överstiger det långsiktigt kloka, då är vi illa ute.

Något av det klokaste politiker har börjat förstå runt om i världen (och nu börjat frångå) är att det behövs vissa regler, vissa ramar att hålla sig inom. När opinionsvinden blåser snålt står det nära till hands att bryta mot det som gör allt sämre, men kanske räddar valet. Det är fullt förståeligt. Att Persson, trots regler, är beredd att göra det mest korkade som finns visar på en desperation som måste vara enorm.

Inga kommentarer: