2005-08-23

2008: Senaste nytt

Efter några dagars frånvaro från den amerikanska politiken och då framförallt vad som händer inför presidentvalet 2008 så är det dags med ett axplock nyheter.

Det spekuleras om Hillary Clinton kommer rösta för eller mot Bushs förslag till ny HD-domare, John Roberts. Röstar hon för så är det en signal till mittenväljare som gillar hennes nya stil mer till höger än tidigare. Röstar hon mot så sänder det naturligtvis motsatt signal. Skulle hon dock rösta för och John Roberts under presidentkampanjen skulle rösta "fel" i ett känskligt ämne för Hillarys potentiella väljare så kan det slå hårt mot henne. Jag tror ändå hon röstar för.

John Kerry är på krigsstigen igen med ett hårt angrepp på republikanerna och säger att demokraterna inte alls behöver göra om sig. Det behövs inte ett andra republikanskt parti, menar han. Vad han är för är dock oklart...

En av de tidiga namnen det pratas mest om är guvernören Mitt Romney (rep). Han har dock problem på hemmaplan i Massachusetts där han ligger under mot demokraternas utmanare inför guvernörsvalet 2006 Thomas F. Reilly i en opinionsundersökning. Dessutom ligger han efter både Rudy Giuliani och John McCain i en undersökning som kollade hur Massachusettsborna skulle rösta i ett primärval inför presidentvalet.

En annan möjlig utmanare 2008, senator Sam Brownback (rep) besökte i helgen Iowa och pratade om att han funderade på att ställa upp i valet. Han är väl en av många med väldigt små chanser att lyckas. Men allt kan hända i primärvalen.

George Pataki är guvernör i New York och kommer troligen göra ett försök 2008 om han får tillräckligt stöd innan. Han kommer besöka Iowa igen nästa månad. Iowaborna tycker att han verkar vara en nice guy, men kommer inte rösta på honom.