2005-07-20

Ny HD-domare nominerad

President Bush har gjort sitt val om vem han vill ska efterträda Sandra Day O'Connor som domare i USAs Högsta domstol. USAs HD har en mycket starkare ställning än den svenska motsvarigheten eftersom USA har en maktdelning mellan president, senat och HD. Domarna som sitter där tolkar konstitutionen och har därmed en stor politisk påverkan.

Det blir John G. Roberts som Bush nominerar och det verkar vara ett smart val. De flesta menar att han är mer konservativ än O'Connor som ofta var avgörande röst mellan den konservativa sidan och den liberala. Samtidigt är omtyckt och respekterad av både republikaner och demokrater och blev enhälligt framröstad av båda sidor till US Court of Appeals under president Bushs tid.

Den stora knäckfrågan som kommer bli avgörande om demokraterna stödjer honom är HDs beslut Roe v. Wade, där domstolen tillät abort. Pro-abort-organisationen NARAL och National Organisation for Women hävdar att Roberts tycker att Roe. Wade är en felaktig dom. I ett svar till HD ska Roberts tidigare ha argumenterat mot Roe v. Wade:

"we continue to believe that Roe was wrongly decided and should be overruled. The Court’s conclusion in Roe that there is a fundamental right to an abortion...finds no support in the text, structure, or history of the Constitution."

Pga att demokraterna inte riktigt vet var han står i denna fråga och för att han hittills har haft stort stöd hos dem så är deras uttalanden avvaktande, vilket visar att Bush har gjort ett smart val rent politiskt. Juridiskt kan inte jag bedöma honom utan är utelämnad till tyckare med lite mer sådana kunskaper.

Fortsättning lär följa.

UPPDATERING kl 09.43
Men Sveriges radio har inga problem att uttala sig om att Roberts är mot abortbeslutet Roe v. Wade:

"I den känsligaste, abortfrågan, har han dock uttalat sig mot det domslut från Högsta Domstolen som för 30 år sedan legaliserade abort i hela USA."

Inte ens John Kerry som är negativ till allt som Bush gör och är negativ till Roberts, är säker på var Roberts står i frågan och avvaktar förhör med honom.

Inga kommentarer: