2005-07-11

Men lär er nån gång

Skådisen Morgan Freemans bolag ska tillsammans med Intel starta en tjänst på internet som möjliggör nedladdning av filmer, även sådana som precis har haft premiär. Självklart ska de som använder den betala för tjänsten.

Nu skulle man ju kunna tro att filmbranschen blir glad över att det öppnar sig en ny möjlighet till intäkter och att de skulle ha lärt sig av exemplet iTunes att det går att sälja saker via nätet som också går att ladda ner gratis. Folk är villiga att betala, men handlar på ett annat sätt. Men nej då, reaktionen från Hollywood är surmulen och de är rädda att detta ska drabba den lukrativa försäljningen av DVD-filmer.

Jag kan förstå att vi inte kommer ihåg läxor från flera hundra år tillbaka, som när man slog sönder textilmaskinen Spinning Jenny för att den tog jobb från kvinnor som satt hemma och sydde och vävde, men iTunes och alla andra möjligheter till försäljning som nätet har erbjudit kan väl inte vara så svårt att minnas.

Vi människor har en otrolig förmåga att hela tiden utvecklas - och hela tiden vara brutalt fast i det som gäller just nu. En del verkar vilja framåt i full fart och andra håller mot allt vad de kan. Kanske är det just de två motverkande krafterna som är utveckling.

Inga kommentarer: