2005-06-06

Att vara svensk

DN har frågat 25 kända svenskar vad det egentligen betyder att vara svensk. Onekligen en intressant fråga. Har vi någon nationell identitet?

USA har en tydlig uttalad nationell identitet som du förväntas ta till dig när du flyttar dit, eller så flyttar du inte dit om du inte lockas av den. The American dream och så vidare. Men vad har vi i Sverige?

En del av de som svarar på DNs fråga om vad det innebär att vara svensk kommer med det trista svaret att man bor i Sverige. Djupsinnigt. Andra säger att svenskar är ärliga, lugna och tillbakadragna och lite gnälliga. Kenny Bräck säger att det innebär att man ger det mesta man tjänar till staten. Någon annan säger att det är att vara lite lagom, så där. Nalin Pekgul (s) menar att om man förstår humorn i Karl-Bertil Jonssons julafton, så är man integrerad. Det säger kanske mer än sossarnas integrationspolitik än om svenskhet, men det ligger något i det.

Naturligtvis handlar det om att förstå de koder och den kultur som finns i det svenska samhället. Men något som flera av personerna nämner och som är det första jag tänker på är tolerans och öppenhet. Vi är ganska toleranta mot sådant som inte är norm. Homosexuella och sexuell frigörelse är väl två bra exempel. Vi är inte heller så där brutalt konservativa utan verkar tycka att framtiden är ganska okej.

Den toleransen och öppenheten gör mig stolt över Sverige och gör att det är skönt att leva här.

Mauricio Rojas har funderat en hel del över vad det innebär att vara svensk och skrivit en del om det. Farväl till gemenskapen är tre essäer om Sverige som gav mig mycket. Han säger också något viktigt när han svarar DN:

"Särskilt smärtar mig alla dessa ungdomar, de som ofta kallas andra generationens invandrare, som själva, trots att de är födda och uppväxta i Sverige, kallar sig för utlänningar."

2 kommentarer:

Jefferson Smith sa...

En del svarar så jävla tråkigt och konstigt.

Lars Ohly:

"Kommer du att fira nationaldagen?
'Ja, med en debatt på Kulturhuset för republik. Det är dags att vi äntligen gör oss av med de sista resterna av det feodala och (för)demokratiska Sverige.'" (mina parenteser)

Fan vilket kul sätt att fira nationaldagen. Hoppas du brinner inne.

Kristina Axén Olin:

"Vad innebär att vara "svensk" för dig?
'Att jag bor och lever i Sverige. Dessutom är jag född här.'"

Till skillnad från allt det pack som kommer hit från andra länder och kallar sig SVENSKA? Ja, dom borde inte få fira idag. Lås in dom i burar och mata dom med bananer. Dumbass.

Sedan undrar man om man måste gå igenom ett så-här-jävla-tråkig-är-jag-test och få toppoäng på det för att bli chef för Kungliga "Dramatiska" Teatern. "Vad innebär att vara "svensk" för dig?
'Det innebär egentligen bara att jag har ett svenskt pass.'"

Mmmm... kul liv.

Samma sak med Maria Wetterstrand som svarar "Jag känner mig svensk för att jag är född, uppväxt och lever i Sverige. Det är det land jag känner bäst" på samma fråga.

Ursäkta men om ni hatar Sverige så jävla mycket, varför flyttar ni inte ?!

Sådärja, måndagsaggressionerna borta. Tack för ordet.

Mathias Sundin sa...

Varsågod. Glad att man kan hjälpa till =)