2005-05-05

Så ska en demokrati fungera

Tony Blair och Labour kommer vinna dagens val i Storbritannien, men en seger för Tories kommer närmare och närmare och nästa val är det nog dags för ett skifte. För i Storbritannien när partiet i regeringsställning blivit trötta efter två, tre mandatperioder så brukar folket byta ut dom. Då har också oppositionen skärpt till sig och formerat något som faktiskt innebär något bättre.

Maggie Thatcher tog över och reformerade landet, när sedan Tories var trötta och slitna, hade Tony Blair reformerat Labour och kunde sedan börja göra samma sak i landet. Nu börjar Labour se slitna ut. Efter ett överskott budgetåret 2000-01 med 1,6% av BNP, så är underskottet nu 2,9% av BNP trots att tillväxten i landet knappt bromsats in. Då börjar så smått Tories formera sig och kan vara redo att ta över i nästa val.

Det är så en demokrati ska fungera. Regeringar blir trötta, deras inledande idéer tar slut och motståndaren ser till att erbjuda något bättre. Så måste det börja fungera i Sverige också.

2 kommentarer:

Robert Nordman sa...

Isåfall hoppas jag verkligen att Tories i grunden ser över sin politik - den plattform de har idag finns det inte mycket jag känner att jag skulle kunna skriva under på.
Skall bli intressant att se hur det går för Lib Dems, och om ett högt resultat får dem att gå mot vänster eller höger inför nästa val. Just nu lutar det, tyvärr, åt vänster. Tre starka partier i Storbritannien tror jag skulle vara väldigt bra annars.

Mathias Sundin sa...

Ja, högerflanken är väl ganska upptagen i Storbritannien, så LibDems flyttar sig säkert ännu mer vänsterut.