2005-05-07

Kändisskap räcker inte 2008

Arkitekten bakom George W. Bushs valframgångar, Karl Rove, tror att 2008 års presidentval kommer bli annorlunda än de senare valen där nationellt kända personer blivit nominerade. Han menar att för nästa val kommer det vara kandidater med riktig kontakt med gräsrötterna och ett brett nätverk bland de vanliga partiarbetarna, inte bara hos topparna.

Det är en intressant syn som förmodligen inte delas av så många, speciellt inte när de flesta verkar tro att Hillary Clinton tar hem demokraternas nominering. Hennes nationella kändisskap överstiger vida hennes gräsrotsförankring.

Karl Roves tankar bygger troligen på det sätt som republikanerna genomförde förra årets val. Trots att demokraterna lyckades mobilisera väljarna mer än någonsin, lyckades republikanerna ännu bättre. Det var ingen slump utan en väl genomförd strategi som tagits fram av Rove. Han såg nämligen i tidigare val att republikanerna ofta tappade väljarstöd på valdagen och insåg att demokraternas maskineri med stora fackföreningar inblandade fick deras väljare att gå och rösta.

Den kandidat som verkligen kan få gräsrötterna att gå och rösta i primärvalen fram till nomineringen, och den kandidat som i presidentvalet lyckas med samma bedrift ökar chansen rejält att vinna.

1 kommentar:

Anonym sa...

6-11 juni i Las Vegas nästa år läggs Demokraternas proggressiva gräsrotsstrategi. Det skall bli spännande att se vad dom kommer fram till. Vad man har hört och sett fram tills nu är en helt annan aktivism och glöd än i förra valet. Problemet med detta är att ad-hoc verksamheten tar överhanden och strukturen faller. Det brukar ju ofta leda till att kraften i det gemensamma budskapet faller men också att nya fantastiska sätt når fram på bekostnad av detta. Det skall bli intressant att se om demokraterna klarar av att få balans i sin kommande kampanj. Just nu leder den reaktionära progressiva ad-hoc verksamheten. Jag har fått förmånen att medverka som observatör i Las Vegas och det skall bli oerhört intressant att se hur kampanjen växer fram och vad den leder till. Just nu så känns det som att det är fördel Demokraterna och Karl Rove är ju numera "exposed" och det går att förutsäga hans handlingar. Men det är ju en sak att förutsäga dom och en annan att motverka dom.